Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна
Коментари Харесай

Министър Димов провери екологичните мерки на „Монтюпе“ в Русе

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна през днешния ден в Русе с представители на „ Монтюпе “ ЕООД. Целта на срещата беше да се наблюдава осъществяването на ограниченията, заложени в капиталовата стратегия за ограничение разпространяването на характерни органични замърсители, графика за тяхното осъществяване и построяването на пункт за личен мониторинг. С осъществяването им сдружението се ангажира пред министър Димова предходната година. На срещата участваха депутатът от 44-ото Народно събрание Искрен Веселинов, шефът на Русенска област Галин Григоров, шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе инж. Любомир Атанасов и специалисти на екоинспекцията.

От 2017 година до в този момент се извършват седем ограничения в четири посоки. Увеличена е аспирацията на част от сърцарните машини, като се планува до края  на 2018 година да бъдат обхванати всички. Така е постигнато  частично ограничаване на неорганизираните излъчвания в работна среда. На покривната структура на халетата 1 и 2 са инсталирани (адиабатни) охладителни системи за понижаване на температурата в работна среда. Министър Димов акцентира, че Министерство на околната среда и водите е разрешило монтирането на биофилтри преди издаването на новото Комплексно позволение на сдружението, което да окаже по-бързо позитивен резултат върху  околната среда. Монтирането им следва да приключи до началото на 2019 година

На срещата беше коментирана системата за личен мониторинг в границите на индустриалната площадка. До момента е инсталираната инсталация за премерване на фенол, която събира данни от три дни. До началото на август т.г. в пункта за мониторинг ще бъдат измервани още характерни за производството на сдружението индикатори – бензен, тулоен, ксилен, нафтален, орто и пара крезол.

Паралелно мобилна автоматизирана станция за качество на атмосферния въздух на Изпълнителна агенция по околна среда, която е сложена от началото на април т.г. сред Индустриалния парк в Русе и жилищната зона на града ще продължи да мери концентрациите на нормативно избраните замърсители на въздуха и характерните органични индикатори (толуен, ксилен и бензен), присъщи и за индустриалната активност на „ Монтюпе “. Това ще даде  възможност за сравняване на данните на станцията на Изпълнителна агенция по околна среда с тези на оператора. От началото на  април  до момента от тази станция не са регистрирани превишения на пределно допустимите концентрации на измерваните замърсители.

„ Трябва да търсим  баланс  между опазването на околната среда и икономическото развиване и възстановяване качеството на живот на хората. Това не става посредством крайни ограничения, а като пожелаваме от вложителите съответни дейности “, сподели министър Димов на конференция след срещата. Той уточни, че подхванатите от „ Монтюпе “ ограничения са обещаващи, само че към момента незадоволителни. Фирмата е вложила досега 7 милиона евро за изпълнение на екологичните условия, показаха представители на сдружението. Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе ще упражняват непоколебим надзор върху осъществяването на ограниченията и при нужда ще се постановат наказания, безапелационен беше министърът. Това се отнася за всички предприятия на територията на града. 

Министър Димов беседва и с жители, които показаха угриженост за качеството на въздуха в Русе. Пред тях той акцентира, че се подхващат нужните ограничения за надзор от страна на страната, както на активността на „ Монтюпе “, по този начин и на останалите оператори в региона, за недопускане на нарушавания на екологичното законодателство.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР