Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна
Коментари Харесай

Сърбия обеща на България пречиствателна станция край Босилеград

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна през днешния ден с министъра на отбраната на околната среда на Република Сърбия Горан Триван. Срещата се състоя в Димитровград, на която двамата разискаха тематики в областта на трансграничното запазване на околната среда и водите. Министър Димов сложи въпросите за евентуалното замърсяване на трансграничната река Драговищица от активността на мина на територията с. Караманица, Република Сърбия, както и за планове за Водноелектрическа централа, които може да се строят в региона. Това оповестиха от пресслужбата на Министерство на околната среда и водите.
 8971de689b12aae798ededccf31e34a5a17c55b0  924499337c10fb1c9af5e486b8173c6ae2fcf36f  cab9cc24dc050c4c0f912104fe53faf551ab3683
По отношение на мината министър Димов изиска информация за декларираните капиталови планове за развиване на активността й и заявява, че България ще упорства да взе участие в трансграничен Оценка на въздействието върху околната среда. Той уточни, че плановете за Водноелектрическа централа също би трябвало да минат през сходна процедура, тъй като засягат и двете страни. Също по този начин министър Димов изиска данни за положението на водите в река Драговищица на сръбска територия.

„ Тъй като сътрудника е министър на министерство, което не дава отговор за водите, е изпратил питане до сръбския орган – Министерството на селското, горското и водното стопанство, и чакаме публична информация “, сподели министър Димов. Той предложи на сътрудника си да се сътвори работна група, водена от двама зам.-министри на околната среда от двете страни, които да търсят решение на трансграничните екологични проблеми.

Един от въпросите, с които може да се занимава работната група съгласно министъра, е да се проучва дали са аналогични методите на проучване на водите. Според него синхронизирането на методологиите ще е помощ в общото развиване на Сърбия към Европейски Съюз, тъй като България към този момент извършва европейски правила и способи. „ От двете страни на границата е значимо жителите да живеят оптимално добре. Ако границите паднат, това ще е подтик за развиването и от двете страни, което е продължение на самодейността за Западните Балкани, стартирана по време на Българското председателство “, сподели министър Димов.

„ Няма нито един екологичен въпрос, който можете да решите за секунда. И ние имаме обвързване да осигурим на жителите чиста естествена среда. И ще създадем всичко допустимо тази среда да бъде още по-добра “, съобщи след срещата министър Триван. „ Инициативата на сътрудника Нено Димов е тъкмо в тази посока и поради грижата за българското национално малцинство. Ние не виждаме като проблем тази обстановка – в противен случай, като метод да си сътрудничим “, безапелационен беше той. Министър Триван увери, че данните, с които разполага към този момент за региона на Босилеград, не демонстрират надвишаване на нормите според сръбското законодателство, само че се ангажира да ускори мониторинга. Също по този начин той заяви, че приоритет на държавното управление на Сърбия е построяването на пречиствателни уреди за отпадни води и подобен план има сега за водите в Босилеград.

По време на срещата министрите Димов и Триван подписаха два документа за съдействие. Първият е Меморандум за съгласие сред Министерството на околната среда и водите на Република България и Министерството за отбраната на околната среда на Република Сърбия. Според съглашението двете институции ще си сътрудничат по редица екологични политики като: запазване чистотата на въздуха, попречване на замърсявания, ръководство и запазване на водните запаси, ръководство на отпадъците, запазване на почвите, запазване на природата и естествените запаси, изменение на климата, дейности при спешни трансгранични замърсявания на околната среда, екологично обучение и други Меморандумът заменя съществуващия до момента документ, подписан сред двете страни през 2007 година

Вторият документ е Споразумението сред Правителството на Република България и Правителството на Република Сърбия за ранен продан на информация при положение на радиационна повреда. В случай на изключителна обстановка двете страни ще си сътрудничат в ограниченията за отбрана на здравето и имуществото на популацията, както и за възможна помощ. Подписването на съглашението е инициирано от сръбската страна по предложение на сръбската Агенция за радиационна повреда и нуклеарна сигурност.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР