Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна
Коментари Харесай

Министър Димов провери пречиствателна станция „Златни пясъци“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна с управлението на ВиК – Варна и със зам.-кмета Христо Иванов във връзка със сигнал, подаден от ВиК – Златни пясъци за усложнения в работата на Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) „ Златни пясъци “.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

В срещата участваха шефът на Варненска област Стоян Пасев, шефът на ВиК – Варна Валентин Вълчанов и Христина Генева, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда във Варна.

От ВиК – Златни пясъци осведомиха, че има препълване на системата, което може да докара до преливане от шахтите, изясни министър Димов.
Във връзка със сигнала той разпореди на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна да извърши 24-часови проби от водата при изхода на ПСОВ „ Златни пясъци “.

Очаква се резултатите да са подготвени идната седмица, след което ще се създадат и втори – контролни проби.

„ Ще бъде повишен контролът върху ПСОВ „ Златни пясъци “, безапелационен беше министърът.

ВиК – Варна увериха, че все още ПСОВ „ Златни пясъци “ е в положение да поеме пречистването на водите от курорта, като се вземат спомагателни ограничения за застраховане на постъпващите водни количества. ПСОВ работи в нормалния режим, съобщи шефът на ВиК – Варна. В последните седмици равнището се усилва, тъй като потреблението на вода и отвеждането й в ПСОВ нараства заради обстоятелството, че посетителите на курорта са повече, уточни Валентин Вълчанов.

По време на пика на летния сезон пречиствателната станция е работила в естествен експлоатационен режим.

Няма преливане от шахтите, безапелационен беше той. Според Вълчанов казусът е, че дъждовните води се водят в битовата канализация.
Зам.-кметът Иванов и ВиК – Варна увериха, че след привършване на туристическия сезон незабавно стартира осъществяването на плана за реорганизация и рационализация на ПСОВ „ Златни пясъци “, финансиран по Оперативна стратегия “Околна среда 2014-2020 “.

Проектът е на стойност 37,150 млн. лева, от които присъединяване на община Варна е в размер на 8, 5 млн. лева Проектът включва два подобекта – реорганизация, рационализация и уголемение на ПСОВ „ Златни пясъци “ и отчасти създаване, реорганизация и рехабилитация на канализационната мрежа на Следствен отдел към окръжна прокуратура „ Ален мак “.

С модернизацията ще се обезпечи филтриране на отпадъчни води за бъдещо натоварване на ПОСВ „ Златни пясъци “ с потенциал 72 122 еквивалент поданици през летните месеци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР