Министърът на околната среда и водите Нено Димов проследи изпълнението

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов проследи изпълнението
Коментари Харесай

Пречиствателната станция във Враца е готова, очаква се пускането й в експлоатация


Министърът на околната среда и водите Нено Димов наблюдава осъществяването на дейностите по интегрирания план за водния цикъл на град Враца. Общата инвестиция по плана е съвсем 115 млн. лева, от които над 80 млн. лева са обезпечени по Оперативна стратегия “Околна среда”.

Проектът планува да бъдат рехабилитирани общо 111 км водоснабдителна мрежа. Ще бъде реконструирана и новоизградена общо 46 км канализационна мрежа.

“По този метод се чака 79 000 души в региона да имат достъп до по-качествена питейна вода. 94 000 души ще бъдат свързани с осъвременената и новоизградена канализация. Това несъмнено е изгода и за качеството на живот на жителите, и за околната среда”, сподели министър Димов по време на визитата на пречиствателната станция за отпадъчни води. Той добави, че макар компликациите планът върви към привършване на два от стадиите. „ Остава третият стадий в бент. „ Среченска бара “, който към момента е рисков, и след диалог с кмета се надявам да приключим сполучливо този значим проект”, добави министърът, представен от пресцентъра на екоминистерството.

Кметът на Враца Калин Каменов изясни, че планът за водния цикъл на града е минал през доста проблеми, което е забавило и осъществяването му.

„ Благодарение на взаимните старания с Министерство на околната среда и водите и неналичието на взаимни отстъпки тук във Враца пречиствателната станция на града към този момент е подготвена. До дни ще бъде финализирано подписването на Акт 15 за въвеждането й в експлоатация”, сподели кметът. Той добави, че стадии 1 и 2 на линейната част във Враца към този момент са подготвени и следва да стартира работата по довеждащия тръбопровод от бент. „ Среченска бара “. „ Работата няма да се усети отрицателно от жителите на Враца. Почти всички стадии към този момент са приключени и чакаме да открием пречиствателната станция. Дори и лесозащитната зона, която ще стопира неприятните миризми, е построена. Това е най-хубавата вест при започване на годината за нашия град”.

На визитата участваха и регионалният шеф на Враца Малина Николова, шефът на ВиК-Враца Ангел Престойски и ръководителят на Управителния съвет на Българска асоциация по водите Иван Иванов.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР