Министърът на околната среда и водите Нено Димов представи пред

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов представи пред
Коментари Харесай

Нено Димов предлага изключването на територии от "Натура 2000"

Министърът на околната среда и водите Нено Димов показа пред публицисти главните оферти за смяна в Закона за биологичното многообразие (ЗБР). Очаква се те да бъдат препоръчани за утвърждение от Министерския съвет на следващия ден, откакто през февруари към този момент мина публичната консултация на плана, която провокира мощен отзив.

Негативни мнения към голям брой точки от плана бяха импортирани както от научната общественост (от Националния природонаучен музей и Института по биоразнообразие към Българска академия на науките и от експертните звена към Софийския, Пловдивския поземлен и Лесотехническия университети), по този начин и от неправителствените организации, работещи в областта на биоразнообразието (Асоциацията на парковете, Българското сдружение за отбрана на птиците, WWF-България и други).

На представянето през днешния ден министър Димов съобщи, че цитираните нагоре научни институти са били съветвани в седмиците след подаването на мненията си и са одобрили разновидността на текста, който на следващия ден ще бъде показан за утвърждение от Министерския съвет.

Директорът на Националния природонаучен музей-София проф. Николай Спасов, шефът на Института по биологично многообразие и екосистемни проучвания (ИБЕИ) доцент Анна Ганева, деканът на Факултета по горско стопанство на Лесотехническия университет доцент Мариус Димитров и деканът на Биологическият факултет на Софийския университет проф. Стоян Шишков обявиха през днешния ден за " Дневник ", че не са оттегляли отрицателните си мнения и не са виждали заключителен вид на законопроекта без подложените на критика проблематични текстове. Част от тях са съветвани само по точката за обезпечаване на достъп до обществени научни данни.

Промените

В представянето през днешния ден пред медии на плана за промени в Закона за биологичното многообразие (ЗБР) Нено Димов разгласи няколко съществени акцента. Екоминистерството показва плана след получената поддръжка от " необятно публично разискване " по време на над 10 обществени срещи със " заинтригуваните страни с отношение " по тематиката. " Говорим за локални управляващи, притежатели на земи и браншови организации, " посочи Димов. " Последната среща беше с научната общественост ", добави той.

С измененията екоминистерството предлага условия за създаване на териториалните проекти за ръководство на " Натура 2000 ". Водеща роля за проектите на зоните от " Натура 2000 " ще имат новосъздадени районни комитети от локални управляващи, притежатели на земи и браншови организации и организации със седалище в съответния регион. Те ще бъдат под управлението на районните инспекции на екоминистерството, които ще дефинират задачите на зоните и режимите за опазването им по места. Плановете за ръководство ще са с акцент върху управнически ограничения, а не върху забрани за човешко въздействия върху природата, тъй като " центърът на политиките са хората ".

" Устойчивото ръководство се случва, когато са предпазени оптимален брой ползи. Не може да има устойчива отбрана единствено със забрани. Не може да затворим една трета от страната. С тези промени разрешаваме на локалните общности да се грижат и за околната среда, и за икономическото развиване ", посочи Димов в отговор на журналистически въпрос.

Министър Димов не даде отговор на въпрос на " Дневник " по какъв метод ще могат по този начин формираните районни комитети от бизнес организации да пазят биологичното многообразие без експертиза в тази сфера, а повтори, че локалните общности би трябвало да вземат тези решения. Според него " всички вероятни заинтригувани страни ще могат да бъдат показани на районно равнище ", макар че природозащитните организации рядко са регистрирани във всички региони, които пазят, а научните звена съвсем без изключение имат седалища единствено в столицата.

Според министъра е задоволително научни специалисти да вземат участие в народен съвещателен орган, който не създава ограниченията за запазване, а " задава националната посока на придвижване ". Към момента Нено Димов се съветва със селектирани от него учени в " Съвет на министъра ", измежду които има единствено един експерт по биологично многообразие - доцент Анна Ганева от ИБЕИ. В този националния орган, който ще се сътвори с измененията в Закона за биологичното многообразие, ще има и условие към неправителствените организации да вземат участие, единствено в случай че са " национално представителни ".

Според Димов основна смяна е и въвеждането на " взимане на стимулирани и обосновани решения за " Натура 2000 " единствено въз основа на тествани за достоверността им първоначални данни ", което " не е правено досега ". Затова със законопроекта се формулират нови условия за даване на достъп и верифициране на платените с обществени средства научни данни за " Натура 2000 ". " Досега първичните данни не са предоставяни на министерството, " съобщи Димов.

Мнението на учените

В отговор на въпрос на " Дневник " министърът сподели още, че планът за изменение на Закон за биологичното разнообразие в последния си вид е координиран с експертните научни институции и те са одобрили финалните текстове, което обаче бе оспорено от учените.

Директорът на Института по биологично многообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките доцент Анна Ганева изясни за " Дневник ", че отрицателното мнение на института не е оттеглено и тя не е осведомена с редактиран вид на законопроекта. Тя е взела участие само в една среща в екоминистерството на " Съвет на министъра ", където са били прецизирани текстове единствено по тематиката за научните данни за биоразнообразието, които са заплатени с обществени средства. " Съгласихме се с това, че би трябвало да има обезпечен достъп до такива обществени данни. Така или другояче, и до момента практиката е да даваме достъп на обществеността до платени с обществени пари данни, а всички данни, които са получени по планове на Министерство на околната среда и водите или негови звена по този начин или другояче са им били предадени дружно с всички резултати, " обясни доцент Ганева.

Доц. Ганева настоя, че при определянето на границите на българските зони от " Натура 2000 " при започване на участието на страната ни в Европейския съюз данни за биоразнообразието във всяка от зоните са били събирани и верифицирани от няколко института от академията на науките. Тези данни по-късно са излъчени на екоминистерството, което публично показва националните зони от " Натура 2000 " пред Европейската комисия. За доцент Ганева не е ясно какво има поради министър Димов, когато твърди, че зоните се основават на първоначални научни данни, които не са верифицирани. " Ако има пропуски в работата с данните, това е проблем при обработката им от министерството, което ги е получило от учените в правилен и верифицирани тип, " счита доцент Ганева.

Доц. Ганева не е сигурна какво значи изказванието на министър Димов, че част от териториите в " Натура 2000 " не дават отговор на научните критерии за съществуване на предпазени типове и местообитания и поради това той ще предложи да бъдат изключени от предпазената европейска мрежа. " Във всеки случай, методите за смяна на границите на съществуващите предпазени зони е строго дефиниран от европейските наставления, " добавя шефът на Института по биоразнообразие. " Промяна на територията на " Натура 2000 " може да се случи единствено въз основа на нови научни данни. Фактът, че едно местообитание е повредено от оповестяването на зоната до момента не може да бъде съображение да бъде вдигната отбраната от съответната зона, " безапелационна е доцент Ганева.

Какво следва

Предстои да бъде оповестен финалният текст, който се чака на следващия ден министър Димов да предложи на съвещание на Министерския съвет. Ако държавното управление внесе за разглеждане в Народното събрание предлаганите промени в Закон за биологичното разнообразие, се чака нова мощна вълна на отрицателни реакции.

От коалиция " За да остане природа в България " към този момент разясниха във Facebook, че в случай че основните проблеми не са поправени, обмислят митинги. " Това законодателно предложение ще ограничи разговора ни и той ще се организира главно на Орлов мост, " гласи известието на природозащитните организации.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (83)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР