Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договори

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договори
Коментари Харесай

Три природни парка получават 1,5 млн. лв. по ОПОС


Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа контракти за възстановяване, поддържане и възобновяване на типове естествени местообитания и типове в естествени паркове „ Витоша “, „ Рилски манастир “ и „ Врачански Балкан “. Средствата по плановете за трите естествени парка, обезпечени от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ (ОПОС 2014-2020 г.), са близо 1,5 млн. лева Министър Димов подписа и контракт за изграждане на компостираща инсталация за общините Чипровци и Георги Дамяново, който ще се финансира с 2,5 млн. лева по ОПОС.

С осъществяването на плана за Природен парк „ Витоша “ ще се усъвършенства природозащитното положение на торфищни комплекси посредством възстановяване на водния режим и създаване на профилирана инфраструктура за понижаване на антропогенния напън. В обсега на плана е възстановяване положението на букови гори от вида „ Asperulo-Fagetum “ и смесени гори от вида „ Tilio-Acerion “ посредством ограничение на ерозионни процеси и антропогенния напън в региона на Боянския водопад. В резултат от осъществяването на плана ще бъдат подкрепени 7 типа и 3 местообитания за поддържане/възстановяване на удобния природозащитен статус.

Проектът за Природен парк „ Рилски манастир “ планува ограничения за възстановяване на местообитание „ Хидрофилни съобщества от високи треви в равнините и в планинския до алпийския пояс “ и положението на скотски типове за увеличение на техните популации. Ще бъде построена площадка за поддържане на хищните птици, с което ще се предотврати вероятно отравяне на типовете скален орел, черен лешояд и кръстат орел. В резултат от осъществяването на плана ще бъдат подкрепени 3 типа и едно местообитание за поддържане/възстановяване на удобния природозащитен статус.

Природен парк „ Врачански Балкан “ ще извършва дейности за възстановяване природозащитното положение на видове естествени местообитания и типове от мрежата „ Натура 2000 “. Проектът планува ограничения за увеличение популацията на 3 типа птици: Белоглав лешояд (Gyps fulvus), Египетски лешояд (Neophron percnopterus) и Планински кеклик (Alectoris graeca graeca), предмет на запазване в рамките на предпазена зона за птиците. В резултат от осъществяването на плана ще бъдат подкрепени 7 типа и 8 местообитания за поддържане/възстановяване на удобния природозащитен статус.

Договорът за общините Чипровци и Георги Дамяново е за създаване на оборудване за преправка на разделно събрани зелени и/или биoразградими боклуци, формирани на територията на двете общини. Инсталацията е с потенциал 2130 т годишно и ще обслужва 5500 поданици. Общият размер на инвестицията е над 3,4 млн. лева По ОПОС 2014-2020 година се обезпечава безплатна финансова помощ в размер на 2,5 млн. лева Срокът за осъществяване на плана е 19 месеца. С днешното сключване договорите по предпочитана ос 2 „ Отпадъци “ на ОПОС 2014-2020 година стават 24 на брой,  на обща стойност на безвъзмездната помощ 209,2 млн. лева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР