Министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегли заповед,

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегли заповед,
Коментари Харесай

Екоминистърът оттегли заповед за изключване на имоти от парк „Витоша“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отдръпна заповед, с която от границите на Природен парк " Витоша " се изключват два парцела с обща повърхност 10,39 дка. Имотите са изключени от границите на естествения парк в осъществяване на две правосъдни решения на Върховния административен съд от 2016 и 2017 година С решенията на съда е анулиран отводът на министъра на околната среда и водите да изключи тези парцели от територията на парка.

Основание за отдръпването на заповедта е постъпила тъжба до Върховния административен съд от съдружие " Коалиция Природа България ". В нея са изложени доводи, че макар решенията на Върховен административен съд, способният орган е трябвало да извърши нарочна инспекция дали описаните парцели имат характерностите на предпазени територии. С оглед оптималната отбрана на публичния интерес и на Природен парк " Витоша ", министърът реши да назначи повторна инспекция за изясняване на случая.

Процедурата, в която са препоръчани за изключване двата парцела от Природен парк " Витоша " е почнала през 2003 година На 27. 07. 2016 година тричленен състав на Върховен административен съд анулира решение на министъра на околната среда и водите от 2013 г, с което се отхвърля понижаване на площта на Природен парк " Витоша " с двата поземлени парцела. На 4. 04. 2017 година петчленен състав на Върховен административен съд удостоверява решението на тричленния. В осъществяване на тези решения, на 24. 11. 2017 година министърът на околната среда и водите е издал заповед, с която територията на Природен парк " Витоша " е понижена с площта на двата парцела. С оглед оптималната отбрана на публичния интерес и предпазените територии на Природен парк " Витоша ", тази заповед се отдръпва до привършване на инспекцията.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР