Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви резултатите

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви резултатите
Коментари Харесай

Мръсният въздух на София – заради отоплението на дърва и въглища

Министърът на околната среда и водите Нено Димов разгласи резултатите от изключителна инспекция за качеството на атмосферния въздух в София, осъществена от Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) в интервала 13-20 ноември 2017 година За инспекцията бяха определени четири места в София с друг вид отопление и авто трафик, с цел да бъде изработен относителен разбор. Мобилни станции на Изпълнителна агенция по околна среда бяха ситуирани в " Младост " и " Студентски град ", които са най-вече на централно топлоснабдяване, кв. " Бояна ", който е с преобладаващо отопление на въглища и дърва, и характерен пункт с претрупан превоз на бул. " Ал. Стамболийски ".

" Наблюдавани са съществени замърсители като серен диоксид, азотен диоксид, озон, въглероден оксид и фини прахови частици (ФПЧ), които са главният проблем в градовете ", изясни министър Димов. " Навсякъде индикаторите бяха в норма, като се изключи кв. " Бояна ", където на 17 ноември имаше до 2 пъти превишение на равнището на ФПЧ, засечено в интервала 17-23 ч. Това демонстрира, че главният замърсител е бил битовото отопление с твърдо гориво, което удостоверява нашите наблюдения ", сподели министърът.

Въздухът в столицата става по-чист през последните години, уточни министър Димов. Той изнесе и сравнителни данни за 2014 и 2016 година, съгласно които преди 2 години единствено в една непрекъсната станция в София е имало по-ниски средногодишни индикатори на нормите за ФПЧ. Докато през 2016 година към този момент съвсем всички станции регистрират индикатори под нормата. " В броя на превишенията също се вижда доста ясно намаление на замърсяването в София ", сподели още Нено Димов.

По мотив сигнали за случаи на нерегламентирано изгаряне на боклуци в някои софийски квартали, министър Димов заяви, че е разговарял със столичния кмет Йорданка Фандъкова за предприемане на строги ограничения. Той бе безапелационен, че нерегламентираното горене на гуми или облекла втора ръка е неприемливо. За да се предотврати замърсяването на въздуха от сходни действия, следва стягане на контрола от страна на общинските управляващи. " Ще търсим ефикасни решения, разчитаме и на интензивността на жителите ", съобщи министърът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР