Министърът на околната среда и водите Нено Димов Нено Димов

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов Нено Димов
Коментари Харесай

Нено Димов и кметовете обсъдиха финансирането на проекти в сектор „Води“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов Нено Димов е министър на околната среда и водите. Роден е през 1964... към профила и управлението на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) разискаха реализирането на предпочитани планове в бранш „ Води “. Една от главните задания е обезпечаването на сходството на националното и европейското законодателство, обвързвано с пречистването на отпадъчните води.

Целта е обезпечаването на финансов запас за общини, които имат сред 2000 и 10 000 поданици, съобщи министър Димов. Приоритет ще бъде построяването на пречиствателни станции и канализационни мрежи. Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) също ще подкрепя обитаеми места с водни планове, чието население е сред 2000 и 10 000 поданици, означи зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова. По Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “ са планувани 2 милиарда лева европейско финансиране за водния бранш в обитаеми места над 10 000 индивида. „ Има голям дефицит от финансов запас за водните планове в страната “, изясни министър Димов.

Кметът на Троян и зам.-председател на НСОРБ Донка Михайлова уточни, че 65 общини или към 25% от всичките в страната са изключени от европейско финансиране във водния бранш. Готови сме да подкрепим напъните за основаването на профилиран капиталов фонд за ВиК бранша, добави тя.

Кметовете сложиха и въпроса за такса битови боклуци. Според тях те нямат да съумеят от 1 януари 2018 година да вкарат новата методика за правене на план-сметката. Общините упорстват за пролонгация от 6 месеца след приемането на наредбата. Междуведомствената работна група по измененията за таксата за битови боклуци ще продължи да работи и ще разиска разновидностите.

В този бранш ще има финансов запас по стратегия LIFE и Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство в новия програмен интервал, за който общините ще могат да аплайват с планове за оползотворяване на отпадъците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР