Министърът на околната среда и водите Нено Димов Нено Димов

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов Нено Димов
Коментари Харесай

Нено Димов: МОСВ ще гарантира баланса между интересите на гражданите и бизнеса

Министърът на околната среда и водите Нено Димов Нено Димов е министър на околната среда и водите. Роден е през 1964... към профила се срещна с жителите на Велинград по отношение на концесията на мина „ Грънчарица “ и добива на волфрам на територията на общината.

В срещата участваха представители на браншови организации от туризма и неправителствени организации.

„ Ще работя за баланс на ползите, с цел да живеят добре оптимален брой хора. Тук съм да заявя, че Министерство на околната среда и водите ще подсигурява баланс, с цел да не пострадат жителите и бизнеса в този регион “, сподели министърът на околната среда и водите.

Историята стартира през 2009 година и Министерство на околната среда и водите прави опит да приключи оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС), само че след правосъдно обжалване процедурата продължава. С решение на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пазарджик от 12. 07. 2016 година процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда е спряна от Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ (БДИБР) – Пловдив до издаване на административен акт за основаване на санитарно-охранителна зона.

На 28 август 2017 година БДИБР разгласи санитарно-охранителните зони 1 и 2, които подсигуряват чистотата на водата и не разрешават каквато и да е активност в санитарно-охранителните зони, изясни министър Димов във Велинград. А на 27 септември Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пазарджик ще гледа новата Оценка на въздействието върху околната среда. Повечето от дейностите на мина „ Грънчарица “ попадат в региона на санитарно-охранителните зони, само че кое е разрешено и кое не ще каже експертен съвет, който ще вземе решение по оценката.

В срещата, проведена от кмета на Велинград Костадин Коев под мотото „ Велинград – град на лечебната вода, а не рудодобива”, участваха още ръководителят на Парламентарната група на Политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987... към профила, народни представители от Пазарджишка област и шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пазарджик Костадин Гешев.

Инвестиционното желание за създаването на волфрамовите находища в региона на с. Кръстава сътвори напрежение в Пазарджишка област. Проведоха се две публични разисквания с противопоставен резултат – във Велинград хората се оповестиха изрично срещу, а в с. Кръстава е имало и съгласни.

Според общински съветници и представители на туристическия отрасъл в района, развиването на минната индустрия в Чепинското корито би заплашило живота и здравето на хората – може да замърси питейните води и да има неподходящ резултат върху развиването на балнеотуризма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР