Министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпълняващият длъжността

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпълняващият длъжността
Коментари Харесай

116 електрически автобуса тръгват по улиците на Варна и Бургас

Министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпълняващият длъжността кмет на община Варна Пейчо Пейчев и изпълнителният шеф на „ Градски превоз “ ЕАД – Варна Злати Златев подписаха контракт за модернизиране на градския превоз в общината. Проектът е финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ (ОПОС). Общият размер на инвестицията е 85,4 млн. лева ОПОС обезпечава 70 млн. лева

 По плана ще бъдат закупени 60 нови електрически рейса за потребностите на публичния превоз на община Варна. Предвижда се доставка и монтаж на 60 станции за постепенно зареждане на рейсовете и една станция за бързо зареждане. С осъществяването на плана количеството излъчвания на фини прахови частици (ФПЧ10) с източник превозът ще се понижи с 1 звук на годишна база. Реализирането на дейностите ще способства за възстановяване качеството на атмосферния въздух за над 340 000 поданици на община Варна. Срокът за осъществяване на дейностите е 39 месеца.

 Министър Димов подписа и контракт за възстановяване качеството на атмосферния въздух в Бургас посредством модернизиране на публичния превоз в общината. Подписването се състоя с изпълняващия длъжността кмет на общината Йорданка Ананиева и шефа на „ Бургасбус “ ЕООД Петко Драгнев.

 По плана ще бъдат доставени нови 56 електрически рейса, зарядни станции и в допълнение съоръжение към съществуващите системи за ръководство на публичния превоз. С осъществяването на ограниченията по плана количеството ФПЧ10 ще се понижи с близо 4 тона годишно, което ще усъвършенства екологичните характерности за 208 000 поданици на Бургас.

 Общата инвестиция е над 82 млн. лева, като ОПОС дава безплатно 65 млн. лева Срокът за осъществяване на дейностите е 24 месеца.

Към момента по процедура „ Мерки за адресиране на превоза като източник на замърсяване на атмосферния въздух “ са подписани 8 контракта за модернизиране на градския превоз за общо 463 млн. лева, обезпечени от ОПОС.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР