Министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпълняващият длъжността

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпълняващият длъжността
Коментари Харесай

С тази стъпка въздухът в София ще стане много по-чист

Министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпълняващият длъжността кмет на Столична община Ирина Савина и изпълнителните шефове на „ Столичен електротранспорт “ ЕАД и „ Столичен автотранспорт “ ЕАД – Евгений Ганчев и Слав Монов, подписаха три контракта за доставка на екологични транспортни средства за София за възстановяване качеството на атмосферния въздух в общината, написа Труд бг.

Общият размер на вложенията е 261,4 млн. лева, като Оперативна стратегия „ Околна среда” 2014-2020 обезпечава безплатна финансова помощ в размер на 218 млн. лева, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

С осъществяването на трите плана ще бъдат доставени общо 137 електрически транспортни средства за публичния превоз за Столичната община.

Очаква се с потреблението на актуалния екологичен градски превоз количеството фини прахови частици да намалее с 4,81 тона годишно.

Дейностите по първия план плануват доставка на 25 нови нископодови съчленени трамваи, които ще се експлоатират от „ Столичен Електротранспорт” ЕАД по съществуващи трамвайни линии с номера 4, 5 и 18.

По втория контракт със „ Столичен Електротранспорт” ЕАД ще бъдат закупени 30 нови нископодови съчленени тролейбуси, които ще заменят амортизирани транспортни средства.

За обезпечаване на естествената им употреба е планувана реорганизация и рационализация на 3 броя токоизправителни станции, които са главно звено от системата за електрозахранване на столичния електрически превоз.

По плана ще бъдат доставени също 30 нови електробуси.

За обезпечаване на естествената употреба на новия преносим състав е планувано създаване на нови трансформаторни постове. Ще бъдат построени и нови електробусни линии, които да заместят съществуващи автобусни направления.

Електробусите ще употребяват най-съвременните бързозарядни технологии, основани на ултракондензатори.

За зареждането им ще бъдат построени 10 зарядни станции, ситуирани на началните и крайните спирки и в обслужващите депа.

Третият план планува доставка на 52 нови електрически рейсове и профилирано съоръжение за тях.

Проектът ще се извършва на територията на Столична община, като закупените електробуси ще се експлоатират от „ Столичен автотранспорт “ ЕАД по съществуващи автобусни линии и по новооткрити линии с довеждаща функционалност към системата на метрото и трамвайната мрежа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР