Министърът на околната среда и водите Нено Димов и главен

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов и главен
Коментари Харесай

Подписаха договор за мерки за защита на населението от бедствия

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и основен комисар Николай Николов през днешния ден подписаха контракт за надграждане и оптимизация на процесите по предварителна защита, подготвеност и реакция на опасности от естествени бедствия.

Проектът ще се извършва от Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГДПБЗН) – Министерство на вътрешните работи и се финансира напълно от Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 година “. Размерът на инвестицията е 20 млн. лева, а срокът за осъществяване на плана – 48 месеца.

Дейностите са ориентирани към усъвършенстване на предварителната защита, готовността и реакциите при бедствия като наводнения и свлачища, както и осъществяване на разбори и оценки на другите опасности. Предвижда се правене на предложение за Национален проект за ръководство на риска от бедствия, който ще регистрира евентуалните въздействия на измененията в климата и тактиката за акомодация към тези промени, разясниха от Министерството на околната среда и водите.

Основна активност в плана е консолидираното на другите осведомителни местни системи, подпомагащи ранното предизвестие и обявяване при наводнения и свлачища, в една обща платформа. Тя ще обезпечава своевременна и правилна информация към виновните звена и органи на изпълнителната власт. Така те ще имат подготвеност за бърза оценка и разбор на обстановката при идно наводняване, свлачище или друго естествено злополучие.

В рамките на плана ще се проведат образования за представители на министерства, ведомства и организации за насърчаване на потенциала. Целта е да се усъвършенства способността за взимане на навременни и съответни решения за ограничение на последствията от бедствия. Предвидено е техническо застраховане на националния и районните оперативни центрове към ГДПБЗН с 64 мобилни информационни системи и 1024 комплекта персонални защитни средства. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР