Министърът на околната среда и водите Нено Димов е поискал

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов е поискал
Коментари Харесай

Екоминистърът иска отсрочка от ЕС за депонирането на боклука

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е изискал отсрочване за България във връзка с депонирането на отпадъците. Това е станало на съвещанието на Съвета на министрите на околната среда на Европейски Съюз в Люксембург, излиза наяве от известие на екоминистерството.

„ Разпоредбите по отношение на задачите и дерогациите и плануваните механизми за еластичност са от основно значение, с цел да обезпечат равномерен преход към рециклиращо общество и да минимизират риска от използването на способи за оползотворяване, стоящи по-ниско в йерархията за ръководство на отпадъците “, е декларирал на съвещанието министър Димов. Според него на България е належащо повече време, с цел да отговори на условията.

Трябва да закрием над 100 депа за боклуци, другояче ни грозят наказания

Европейската комисия предлага свеждането на депонирането на отпадъците до 10% до 2030 година Европейският парламент изиска по-строги ограничения и понижаване на депонирането до 5% за същия интервал. Дерогация може да бъде реализирана за интервал до 2040 година

До 2023 година в България се планува да влязат в употреба технологии и техника за преработване на боклуци с потенциал 105 000 тона годишно. Допълнително ще бъде обезпечен и потенциал за оползотворяване на битовите боклуци от 180 000 тона на година.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР