Министърът на околната среда и водите Нено Димов е обжалвал

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов е обжалвал
Коментари Харесай

За да остане природа в България : Министерство на околната среда продължава натиска за сечи и строежи в Пирин


Министърът на околната среда и водите Нено Димов е обжалвал на 27 март решението на Върховния административен съд от 8 март 2019 година, с което се постановява, че проектът за ръководство на Национален парк " Пирин " би трябвало да бъде подложен на екологична оценка. Министерството упорства такава да не се прави, макар че Върховен административен съд за повторно взема решение, че такава оценка е нужна. Тя би трябвало да покаже до каква степен проектът е кадърен да способства за главната функционалност на парка - стабилно запазване на горите, водните запаси и предпазените типове в Пирин. Това оповестиха природозащитниците от „ За да остане природе в България “.

Гражданската коалиция разяснява, че макар аргументацията на съда, който показва, че в тази ситуация екологичната оценка е наложителна и че прескачането й значи нарушаване на българските закони и европейските наставления, екоминистерството упорства в опита си да наложи кух проект за ръководство на парка, който ще се трансформира в отворена врата за сечи и градежи на парче в обекта на естественото завещание на ЮНЕСКО.

Съдебното решение от 8 март за следващ път удостоверява тезата на природозащитниците, че в Министерство на околната среда и водите съществува фундаментален проблем с разбирането и използването им. Тричленният състав на Върховен административен съд постановява, че Планът попада в хипотезите на член 85, алинея 1 от Закона за запазване на околната среда, в които екологичната оценка е наложителна, защото обрисува рамката за бъдещото развиване на капиталови оферти по приложения № 1 и 2. Нарушен е и член 3, пар. 2а от Директива 2001/42/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 27 юни 2001 година по отношение на оценката на последствията на някои проекти и стратегии върху околната среда.

Природозащитницете напомнят, че съдът е решил въпроса за потребността от екологична оценка в светлината и на посочената от тях в делото процедура на Съда на Европейския съюз (СЕС). Това значи, че натискът на Министерство на околната среда и водите може да докара до отправяне на преюдициално питане до Съд на Европейския съюз по въпроса дали сходен проект следва да се подлага на наложителна екологична оценка - запитване, което самите природозащитници желаеха да се направи в хода на делата.

С отхвърли да се съобрази със правосъдното решение, Министерство на околната среда и водите се слага в спорната позиция на съперник на опазването на естествения запас на България - една от дребното дадености, с които страната ни е конкурентна в Европейски Съюз. България незабавно се нуждае от способен и упорит водач за запазване на запаси, които към този момент са прекомерно дефицитни. Сегашният министър на околната диря Нено Димов явно не е кадърен да бъде този водач. От това страната ни бързо натрупа огромни стопански и имиджови загуби.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР