Министърът на околната среда и водите Емил Димитров обсъди мерки

...
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров обсъди мерки
Коментари Харесай

Емил Димитров ще следи боклука с GPS и камери

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разиска ограничения за усилване на контрола върху вноса на вторични първични материали и боклуци с представители на браншовите организации от рециклиращия бранш.

Сред дискутираните ограничения са ограничение на граничните пунктове, през които ще могат да се внасят такива артикули, следене на превозването им с GPS и видеоконтрол.

Димитров посочи, че ще бъде заимстван контролът върху рисковите акцизни артикули, въведен от Националната организация по приходите. Ще се построи и осведомителната система, тъй че да има тристепенен надзор – на границата, от районните инспекции по околната среда и водите на площадката за преправка и предпазване и от самото екоминистерство.

"Търсим формата, тъй че контролът да е оптимално бърз и ефикасен, като в това време да не излезе доста безценен за бизнеса и да не се стига до стрес в системата ", добави той. "Обсъждаме дали ограниченията да бъдат твърди или меки, да ги въведем единствено за най-рисковите или към всички, " сподели още Емил Димитров. Според него легалният бизнес мъчно би се изкушил да прави нередности, тъй като има доста, което да губи – лиценз, разрешителни, вложения, само че задачата е да бъдат изхвърлени нарушителите и кухите компании.

Министър Димитров заяви също, че на Топлоелектрическа централа "Бобов дол " ще бъде публикуван акт за административно нарушаване за горенето на боклуци. Той добави, че видеонаблюдението на ТЕЦ-а е посочило, че предприятието изгаря боклуци, макар предизвестието да не го прави.

Срещата беше, с цел да помогнем освен на министерството на околната среда и водите, само че и на всички държавни институции, ангажирани с рецесията с отпадъците, да се намерят уравновесени решения, тъй че "белият " български бизнес в рециклиращата и преработващата индустрия да не пострада от това, че някой си разрешава да нарушава европейското и българското законодателство ". Това съобщи основният секретар на Българската стопанска камара Добри Митев. Той изясни, че са предложили ограничения, които към този момент са приложени в бранша на вторичните първични материали при компаниите за скрап - като да вземем за пример банкови гаранции и видеонаблюдение.

В срещата с изключение на Добри Митев участваха Владимир Димитров от Асоциацията на рециклиращата промишленост, Надя Александрова-Съботинова от Българската асоциация по преработване и Севдалин Спасов от Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка. Те се схванаха с министър Димитров за разработване на ограниченията в най-кратък период, с цел да влязат в действие допустимо най-бързо.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР