Министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил Димитров е

...
Министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил Димитров е
Коментари Харесай

Емил Димитров с доказателства кой лъже и кой не с водата за Черноморието

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров  Емил Димитров Емил Димитров е роден през 1962 година в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и направи изказване чрез медиите, с цел да обясни каква е обстановката с водата за Черноморието.

Публикуваме цялата позиция на министър Димитров по случая без редакторска интервенция.

По мотив извършената конференция на регионалния шеф на Варна Стоян Пасев, шефа на ВиК-Варна Валентин Вълканов и Ганчо Тенев, шефа на ВиК-Бургас, смятам, че е значимо за всички жители по нашето Черноморие да узнаят следното:

Дирекция „ Управление на водите “ при Министерство на околната среда и водите, още януари месец, когато бях на 5-6 дни министър, ме уведоми за проблемите с язовир „ Камчия “. Веднага свиках изключително съвещание на Висшия съвещателен съвет по водите (ВКСВ), представители в който имат и ВиК сдруженията. Тогава единомислещо беше взето решение с месечните графици за потреблението на водите от язовир „ Камчия “, считано от месец февруари 2020 година да бъде сложено изискване ВиК-дружествата да подхващат дейности за включване на различни водоизточници за обезпечаване на водоснабдяването. От януари предходната година, до януари тази година шефовете на ВиК сдруженията са осведомени ежемесечно за нуждата да подхващат дейности за различно водоснабдяване, за размера на понижените количества в съответния месечен график за Варна и Бургас, както и когато някои от тях правиха нарушаване. Например през месец юли ВиК-Варна надвиши избрания им предел, за което беше издадено предизвестие на шефа на сдружението господин Вълканов.

През целия интервал имаше редица медийни изяви и изявленията от господата Вълканов, Пасев и Тенев по тематиката за водоснабдяване на Бургас и Варна от язовир „ Камчия “. С двамата шефове бяха извършени многократни срещи по тематиките – язовир „ Ахелой “, язовир „ Порой “, язовир „ Цонево “ (Георги Трайков) и водоснабдяването на Варна от Девненските извори. През месец септември беше извършен нов Висш съвещателен съвет по водите. На 28 септември с писмо с произлязъл №08-00-1033/28.09.2020 година господин Вълканов, господин Пасев и господин Тенев бяха осведомени с настоящото положение на бент. „ Камчия “. Включително им беше възложен прелиминарен график за ползване, от който беше видно по кое време свършва водата, намираща се в язовир „ Камчия “ и им беше дадена опция да вземат отношение, както по графика с рестриктивните мерки, по този начин и с оферти за различно водоснабдяване. Не постъпиха никакви оферти и не бяха подхванати никакви дейности.

След извършена среща с министър-председателя и в осъществяване на негови инструкции, на 1 декември, в град Бургас беше извършено съвещание на шестима регионални шефове – на Търговище, Шумен, Врана, Бургас, Сливен и Ямбол, на шефовете на Басейнови дирекции, на „ Напоителни системи “, на кметовете и шефовете на ВиК сдруженията. Там още веднъж им бяха дадени инструкции за идните ограничавания от язовирите „ Камчия “, „ Тича “, „ Ястребино “ и „ Асеновец “. Изрично беше упоменато, че за недопускане на водна рецесия по Южното Черноморие, на Варна ще бъдат наложени ограничавания и градът следва да се пренасочи към Девненските извори и с което кметът на Варна Иван Портних и ВиК Варна се съгласиха.

На господин Ганчо Тенев беше предоставено да предприеме дейности на бент. „ Камчия “, бент. „ Ахелой “ и бент. „ Порой “ да бъдат построени две деривации от язовирите „ Порой “ и „ Ахелой “ до деривация „ Китка “, захранваща Бургас, както и за построяването на понтонни уреди на водовземната кула на бент. „ Камчия “ за основаване на спомагателна опция за черпене на водни маси от мъртвия размер на язовира при нужда.

От днешното изявление на тримата разбирам, че всичките тези дейности - 11 пъти месечен график, многочислени срещи, медийни изяви, два висши консултативни съвета по водите, предупредително писмо от 28 септември, две съвещания на Министерски съвет с взети решения по отношение на бент. „ Порой “ и бент. „ Ахелой “, възлагането на строителните действия на господин Ганчо Тенев и националната среща в Бургас на 1 декември, на която участваха тези лица и техни представители, в никакъв случай не са се случвали. Те не помнят нищо.

За да могат жителите от Българското Черноморие да си основат вярна картина кой лъже и кой не, против всички техни думи, изречени през днешния ден ви адресирам:

-

- Писмо от 28.09.2020 г до регионалния шеф на Варна Стоян Пасeв, в което ясно и тъкмо е разказана информацията за положението на бент. „ Камчия “ за години обратно, разказани са количествата вода, които ще се подават от месец октомври 2020 до месец април 2022 година, както и схемата, която беше изпратен до господин Пасев, господин Вълканов, господин Тенев, кметовете на Бургас и Варна.

От едната страна стоят думите на хора, които желаят да прикрият това, че цяла година нищо не са създали, с цел да подкрепят питейно-битовото водоснабдяване на Бургас и Варна. От другата страна има един цялостен вагон с документи, графици, мнения, оферти, рекомендации, решения на Министерски съвет и десетки изявления на трите лицата по медиите през годината по тази тематика, която през днешния ден от техните думи разбрах, че в никакъв случай не са знаели за нея. За мен като министър постоянно преди всичко е бил ползата на хората и това те да имат вода. Не аз съм назначавал тези трима души и не аз би трябвало да нося отговорност за дейностите им, както и за това, че ненадейно и по едно и също време не помнят цяла една година от живота си. Обаче хората не ги интересува кой, по кое време има услужлива памет или кой, кои пари желае да усвои или партия да поддържа, или нападне. За мен въпросът с водоснабдяването на Варна и Бургас продължава да стои със същата мощ, без значение от това лицата, с които се постанова да работя, какъв брой услужлива памет имат, дали лъжат добре или зле, обществено или персонално. Уверен съм, че хората по Черноморието могат да отсеят истината за себе си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР