Министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил Димитров е

...
Министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил Димитров е
Коментари Харесай

Емил Димитров и зам.-главен прокурор Пиронева провериха два от най-рисковите складове със стари пестициди

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров  Емил Димитров Емил Димитров е роден през 1962 година в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и и заместник-главен прокурор от Върховна административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева ревизираха двата оценени като едни от най-рисковите хранилища у нас със остарели излезли от приложимост пестициди, намиращи се в землището на с. Яворово, община Стара Загора. Това е следващата от серия инспекции по отношение на предписание на Прокуратурата по отношение на нерегламентирано предпазване на негодни за приложимост препарати за растителна отбрана, оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Складовете са полуразрушени, намират се в бивше Трудово-кооперативно земеделско стопанство. Опаковките са нарушени, пестицидите разпилени, липсват покрив и порти, всичко това основава висок риск от замърсяване на околната среда. В тези хранилища се съхраняват към 3000 кг пестициди, като в единия от тях има и течни такива. И двата склада са необозначени, неохраняеми, а пестицидите са елементарно налични за посягане от злонамерени лица.

Министърът увери, че се извършват напътствията на ВАП и се прави всичко допустимо оптимално бързо и в границите на одобрения от Министерския съвет за тази година бюджет, негодните за приложимост препарати за растителна отбрана да се преработят и да бъдат изнесени в чужбина. „ Тук единствено ще се събират, опаковат и транспортират. В България пестициди няма да се изгарят. Всичките ни старания са ориентирани към това, което е намерено да бъде събрано и обезвредено в чужбина “, безапелационен е Димитров.

Той уточни, че е направено питане до всички интернационално приети инсинератори в Европа дали имат опция да отделят софтуерно време за България, с цел да може тези пестициди, които се събират да бъдат обезвредени. „ От всички инсинератори в Европа единствено един във Франция ще може да отдели софтуерно време за неутрализиране на нашите пестициди. Веднага започнахме договаряния с тях, поканихме ги и както виждате те пристигнаха тук, донесоха техника, с която всеки един артикул, който намират се окачествява какъв е, с цел да отиде в съответния бидон и да може когато се транспортират във Франция да бъде изгорял с сходни други артикули. Много от негодните за приложимост препарати за растителна отбрана са останали още от 60-те и 70-те години, а тези тук да вземем за пример са от 1982 година “, изясни министърът.

„ Пестицидите са навън, достъпът е вероятен от всеки, както сами успяхте да се убедите “, сподели пред публицисти зам. основният прокурор при ВАП Десислава Пиронева.

Тя напомни, че по разпореждането на ВАП още при започване на месец август са открити всички места, за които досега има данни за рискови пестициди. „ Направи се бърз разбор с оглед степента на риск от най-съществено засягане на човешкото здраве, за отравяне на почвата или риск от попадане във водоизточници. Във всички случаи, в случай че в границите на нашата работа установяваме данни за осъществено закононарушение, ще сезираме съответната способена прокуратура “, съобщи Десислава Пиронева.

Директорът на дирекция „ Управление на отпадъците и запазване на почвите “ Славея Стоянова изясни, че Министерство на околната среда и водите поставя изключителни старания да подкрепи кметовете да си изпълнят отговорностите по неутрализиране на рисковите боклуци. „ В момента се прави цялостна инвентаризация по складовете, дефинираме какви са тъкмо пестицидите, тъй като няма документи и генезис от времето, когато са загробвани от ТКЗС-та. Ние преценяме кои са най-рисковите. Тези тук в Яворово са с разпилени и раздрани опаковки, постройката няма покрив, порти и всеки злоумишлен може да влезе и да вземе част от тези количества “, добави Стоянова.

На обектите в с. Яворово към този момент работят и специалисти от подразделението Tredi на френската Seche Group, профилирана в ръководството на рискови боклуци. Те разполагат с инсталация, която прави експресен разбор и на място се дефинира какъв е видът на пестицидите и по какъв начин по-безопасно да бъдат третирани.

Междувременно регионалният шеф на Стара Загора Гергана Микова е отправила молба към министър Димитров за подпомагане в дейностите по унищожаване и неутрализиране на нерегламентирано съхранявани негодни за приложимост препарати за растителна отбрана, да бъде включен още един рисков склад, който е на територията на област Стара Загора.

Във връзка с предписание на ВАП от 29.07.2020 година и заповед на министър Димитров Регионалните инспекции по околна среда и води и Басейновите дирекции направиха инспекции в страната на складовете за запазване на препарати за растителна отбрана с изминал период на валидност.

Целта е оценяването им според от евентуалния риск от замърсяване на повърхностните, подземните води и почвите. Резултатите от завършилия първи стадий на предпочитаните инспекции сочат неотложна нужда от предприемане на дейности за незабавно преустановяване на негативното влияние върху околната среда и запазване живота и здравето на хората.

В тази връзка за почистването на хранилища, създаващи непосредствена заплаха за живота и здравето на хората е обезпечено предпочитано финансиране от ПУДООС за действия по преопаковане, превозване до площадки с документ по член 35 от ЗУО, следващо предпазване, превозване и неутрализиране от лицензирана апаратура с дълготраен опит в друга държава-членка на Европейския съюз.

Припомняме, че в границите на два дни бяха събрани и предадени за неутрализиране 22,8 тона пестициди, които бяха открити на 5.08.2020 година край гр. Койнаре и с. Радомирци, община Чернен бряг. Загробените негодни за приложимост препарати за растителна отбрана (ПРЗ) бяха разкрити също при взаимна инспекция на органите на Министерство на околната среда и водите и Върховна административна прокуратура в наличието на министъра на околната среда и водите Емил Димитров  Емил Димитров Емил Димитров е роден през 1962 година в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и и заместник-главен прокурор от ВАП Десислава Пиронева.

През последните години Министерството на околната среда и водите интензивно търси източници за финансиране на обезвреждането на залежалите пестициди, с цел да подкрепи общините в осъществяване на отговорностите им свързани с вярното предпазване и дефинитивно неутрализиране на тези рискови боклуци. В тази връзка Министерство на околната среда и водите кандидатства по Българо-швейцарската стратегия за съдействие и получи утвърждение за финансиране на план “Екологосъобразно неутрализиране на негодни за приложимост пестициди и други препарати за растителна защита” с Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда.

В осъществяване на плана в уреди на територията на Франция, Швейцария, Германия и Белгия са обезвредени 3 845 тона негодни за приложимост пестициди и са почистени 70 склада в страната. На територията на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора са почистени общо 17 склада, от които 3 – в област Ямбол и 14 – в област Стара Загора.

Пестицидите са токсични химични субстанции, мъчно се разграждат, натрупват се в организма и в хранителната верига и се трансферират по въздуха, водата и мигриращите биологични типове, като по този метод се отсрочват (депонират) на разстояние от мястото на тяхното освобождение. В резултат на тава е наложена възбрана за потреблението на някои от тях и включването им в листата на устойчивите органични замърсители.

Устойчивите органични замърсители (УОЗ) съставляват органични субстанции, които имат токсични свойства; резервират се дълготрайно време в околната среда; натрупват се в биосферата; имат дарба за трансграничен атмосферен транспорт на далечни дистанции и се отсрочват надалеч от техните източници на изпускане. Те съставляват опасност за околната среда и здравето на хората.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР