Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро е поискал

...
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро е поискал
Коментари Харесай

Извънредното положение може да отслаби контрола за изгаряне на медицински отпадъци

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро е изискал по време на вчерашното разискване в правната комисия на Закона за изключителното състояние да се разреши изгарянето на болнични боклуци със съкратени процедури и в съществуващите инсинератори в страната. Предложението му е като незабавна мярка поради вируса COVID-19 Това бе оповестено през днешния ден от правния уебсайт Lex.bg в обзор на печата.

Според Димитров възлагането на обезопасяване без процедури на социална поръчка с гаранция за съществуващите параметри на инсинераторите " е само обвързвано с тези боклуци, които към този момент са по границата и не можем да ги изнесем от България, и отпадъците, които са свързани с ковид ".

Предложението на министъра от квотата на Вътрешна македонска революционна организация е да се разпореди изгарянето в два инсинератора - един за Западна и един за Източна България, като не се прецизира кои са те и какви са техническите им характерности и процедури по сигурност.

Според член 24 на настоящата в страната Наредба № 1 от 09.02.2015 година за условията към дейностите по събиране и отнасяне на отпадъците на територията на лечебните и здравните заведения
лечебните заведения, " които нямат лично оборудване за отнасяне на отпадъците, подписват контракт с лица, притежаващи документ по член 35 ЗУО за отнасяне на отпадъците ". А в цитирания член 35 от Закона за ръководство на отпадъците се дефинира, че се изискват или процедури за позволение от Регионална инспекция за опазване на околната среда (които включват ) или още по-сложната процедура по сложно позволение по Закона за запазване на околната среда.

Всички тези защитни ограничения, ще отпаднат, в случай че Народното събрание позволи изгарянето на болничните боклуци в съществуващи инсинератори. Независимо дали става въпрос за топлоцентрали или циментови фабрики, те сигурно не са пригодени за обезопасяване на подобен тип боклук, нито са регулиране за такава склонност. Болничните боклуци включват спринцовки, марли, калъфки, постелъчен материал, биологични боклуци. Допълнително бързи процедури без публични поръчки и издаване на разрешителни министър Димитров предлага и за неутрализиране на остарели пестициди.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (654)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР