Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди да

...
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди да
Коментари Харесай

Започват масови проверки за незаконно горене на отпадъци

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди да стартират всеобщи инспекции на сдружения, притежаващи разрешителни за действия с боклуци и сложни разрешителни, издадени по реда на Закона за запазване на околната среда.

Проверките стартират от областите Монтана и Пловдив, а задачата им е да открият съблюдават ли се изискванията по разрешителните документи или сложни разрешителни, има ли на площадките въведени в употреба съоръжения и уреди, по какъв начин се ръководят формираните боклуци от активността и съблюдават ли се изискванията по издадените единодушия по известия за трансграничен транспорт на боклуци.

Във връзка с предписание на Върховна административна прокуратура и заповед на министъра на околната среда и водите стартират инспекции и на ТЕЦ-ове, като за всеки един от тях са избрани съответен обсег и параметри на инспекцията. Същевременно ще се ревизират всички други съществени оператори, осъществяващи действия по енергийно оползотворяване на боклуци, за попречване замърсяване или увреждане на съставни елементи на околната среда. Ще се открива фактическото положение на сдруженията, подхождат ли на изискванията в комплексното позволение и на използваното законодателство по околна среда, както и инсталирани ли са плануваните в разрешението оборудвания (пречиствателни уреди – филтри, автоматизирани системи за осъществяване на лични непрекъснати измервания и други).

С цел усилване на контрола министър Димитров внася на следващия ден в Министерския съвет промени в Устройствения устав на екоминистерството, с които се основава нова дирекция „ Национален координационен център “, посредством който ще се набира, следи и проучва нужната информация, за обезпечаване опазването на съставените елементи на околната среда, както и факторите, които замърсяват или повреждат околната среда. Центърът беше образуван след встъпването в служба на министър Димитров като оперативна единица за подкрепяне активността на ведомството

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР