Министърът на околната среда и водите Емил Димитров призова местните

...
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров призова местните
Коментари Харесай

Ревизоро с призив към ВиК дружествата

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров прикани локалните ВиК сдружения да употребяват и различни водоизточници отвън язовирите. Това стана по време на парламентарния надзор в отговор на депутатски питания за положението на язовирите „ Асеновец “ и „ Камчия “.

Освен язовир „ Асеновец “ има още пет системи, от които може да се водоснабдява Сливен, сподели Димитров. По думите му язовир „ Асеновец “ е едногодишен изравнител и записаният приток през 2019 година е 14,07 млн. куб. м, който е присъщ за суха година. За същата година ВиК сдружението е употребило 22,351 млн. куб. м вода от язовира без да бъдат употребени различни водоизточници.

Министърът сподели, че предходната година язовирът е прецизен непрестанно без да се употребяват други възможности, вследствие на което тази година е с по-ниско равнище.

Предвид намаляващия размер на язовир „ Асеновец “ през ноември 2019 година шефът на ВиК-Сливен е осведомен за нуждата да бъдат подхванати дейности за включване на източници на различно водоснабдяване от подземните водоизточници за ограничение на водовземането от язовира и недопускането на водна рецесия в Сливен.

С месечния график на потребление на водите от язовир „ Асеновец “ е почнало последователно съкращаване на месечните предели като през декември са позволени 1,8 млн. куб.м, през януари – 1,5 млн.куб.м, а през февруари – 0,709 млн.куб.м. Към 19 февруари 2020 година язовир „ Асеновец “ е с размер 7,898 млн. куб. м, записания приток за януари е в три пъти по-малко от прогнозния приток за доста суха година.

На ВиК и Община Сливен е предложено за обезпечаване на спомагателни количества за питейно битово водоснабдяване на Сливен да подхващат незабавни дейности по реорганизация и включване в употреба на речното водохващане на река Колешница, в което по данни на ВиК протичат сред 346 и 500 л/с.

Това е опция за Сливен да възвърне водоползване, което е имал преди да се сътвори язовира, сподели Димитров.

При осъществяване на приток през 2020 година присъщ за доста суха година и при потребление на води с месечен предел до половин милион куб. м водоподаването ще бъде обезпечено за над 12 месеца.

Вода от язовир „ Камчия “ за питейно-битово водоснабдяване с позволени годишни предели за ВиК Бургас е до 61,1 млн.куб.м, за ВиК Варна – до 68,9 млн.куб.м и ВиК Сливен – до 0,200 млн.куб.м.

Наличният размер в язовира към 28 февруари 2020 година е 151,538 млн.куб.м вода или с % на запълване 64,88 %. Предвид, че мъртвият размер на язовира е 49,90 млн.куб.м наличният потребен размер към 28 февруари е 101,638 млн.куб.м. Към 28 февруари 2019 година наличният размер е бил 196,658 млн.куб.м или 84,2 % по отношение на общия размер, сподели министърът.

При угаждане на настояванията на ВиК количества за питейно-битово водоснабдяване от 100 млн.куб.м годишно водата на язовира ще стигне за 24 месеца, сподели министърът. От язовир „ Камчия “ не се употребява вода за промишлени потребности.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР