Министърът на околната среда и водите Емил Димитров представи мерките

...
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров представи мерките
Коментари Харесай

Фирми, които горят отпадъци: Подкрепяме мерките за контрол на вноса на боклук

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров показа ограниченията за усилване на контрола върху вноса на боклуци пред управленията на четирите сдружения у нас, които имат разрешителни за енергийно оползотворяване на РДФ модифицирани горива от боклуци. На срещата участваха представители на циментовите фабрики „ Холсим ", „ Девня цимент " и „ Златна Панега цимент ", както и на ТЕЦ-Сливен.


„ За нас е значимо да получим поддръжката на легалния бизнес, с цел да спрем нерегламентирания импорт на боклуци ", съобщи министър Димитров. Той уточни, че има огромна публичната непоносимост към нерегламентираното изгаряне на боклуци и по тази причина бизнесът, който съблюдава регламентите и условията, би трябвало да увеличи вниманието си и да има по-добра информация и съгласуваност с Министерство на околната среда и водите и контролните органи. За задачата се основава действен център за реализиране на съгласуваност и подпомагане на контролните органи по Регламент (ЕО)1013/2006 и следене на транспортите от границата до оборудванията за оползотворяване.

Сред набелязаните ограничения е 100% физически надзор на граничните пунктове от Агенция „ Митници ", органите на „ Гранична полиция ". Предвижда се за транспортите, реализирани по общите осведомителни условия на чл.18 от регламента, лицата, уреждащи транспорти или импорт на боклуци, както и получателите, да бъдат задължени да уведомят съответната Регионална инспекция за опазване на околната среда по предназначение на отпадъците минимум три работни дни преди настоящото начало на всеки транспорт.

От предприятията поддържаха набелязаните ограничения. Те увериха, че ще подават регулярна информация и ще съблюдават новите условия. Министърът сложи въпроса за предпочитано изгаряне на български РДФ.

Дружествата показаха, че усилват количествата на потребления РДФ с генезис от страната. От „ Златна Панега цимент " показаха, че сега 85% от оползотворявания от тях РДФ е с български генезис. Циментовият цех в Бели извор на „ Холсим " също изгаря над 60% български РДФ. От „ Девня цимент " също увериха, че вносният РДФ е по-малко от 50% от потенциала на инсталацията. От ТЕЦ-Сливен показаха, че сега изгарят единствено софийски РДФ по контракт със Столична община.
Още по тематиката Казусът с боклука
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР