Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и директорът

...
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и директорът
Коментари Харесай

Започва изграждането на Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и шефът на Дирекция „ Национален парк Рила “ Красимир Андонов ще вземат участие в гала „ Първа копка “ за създаване на Контролно-информационен пункт „ Седемте Рилски езера “.

След построяването на Контролно-информационния пункт (КИП) в част от постройката ще се дават пространства за база на Планинска-спасителна работа при БЧК за обезпечаване на целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при застраховане на потърпевши туристи. Също ще се подсигурява и наличието на чиновници Паркова защита и ще се основат оптимални благоприятни условия за осъществяване на интерпретативни и просветителни стратегии за посетителите и обезпечаване на тяхната сигурност.

Контролно-информационният пункт (КИП) ще се употребява за потребностите на парковата защита на Национален парк „ Рила ”, където чиновници на Дирекцията ще дават информация на посетителите на парка за туристическите направления, локалните забележителности, биоразнообразието, правила за държание на посетителите, режимите и нормите в предпазената територия.

Необходимостта от създаване на Контролно-информационен пункт наоколо до хижа „ Рилски езера “ се обуславя от огромния интерес и увеличение броя на посетителите в региона на циркуса на Седемте рилски езера. Със основаването на пункта ще се реализира по-ефективна контролно-охранителна активност, ръководство на туристопотока, както и ще спомогне за провеждането на интерпретативни и просветителни стратегии и акции за екологичен мониторинг на биотичните и абиотичните индикатори. Опазването на ландшафтното и биологично многообразие на региона е приоритет на МОСВ, респективно на Дирекция „ Национален парк Рила ”.

Общата стойност на дейностите по построяването на обекта е в размер на 497 381,15 лева без Данък добавена стойност, обезпечени от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда /ПУДООС/.

Официалната гала с водосвет ще се организира на следващия ден от 11:00 часа в региона на хижа „ Рилски езера “, на територията на Национален парк „ Рила “.

На събитието са поканени представители на държавната администрация, народни представители, локалната власт, контролни органи, неправителствени организации и медии.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР