Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е представил

...
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е представил
Коментари Харесай

Емил Димитров представи мерките за контрол на вноса на отпадъци

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е показал ограниченията за усилване на контрола върху вноса на боклуци пред управленията на четирите сдружения у нас, които имат разрешителни за енергийно оползотворяване на модифицирани горива от боклуци.

Това оповестиха от пресслужбата на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. На срещата са участвали представители на циментовите фабрики " Холсим ", " Девня цимент " и " Златна Панега цимент ", както и на ТЕЦ-Сливен.

Министър Димитров е показал, че има огромна социална непоносимост към нерегламентираното изгаряне на боклуци и по тази причина бизнесът, който съблюдава регламентите и условията, би трябвало да увеличи вниманието си и да има по-добра информация и съгласуваност с Министерство на околната среда и водите и контролните органи. За задачата се основава действен център за реализиране на съгласуваност и подпомагане на контролните органи по Регламент (ЕО)1013/2006 и следене на транспортите от границата до оборудванията за оползотворяване.

Сред набелязаните ограничения е физически надзор на граничните пунктове от организация " Митници " и от " Гранична полиция ". Предвижда се за транспортите, реализирани по общите осведомителни условия на чл.18 от регламента, лицата, уреждащи транспорти или импорт на боклуци, както и получателите, да бъдат задължени да уведомят съответната Регионална инспекция за опазване на околната среда по предназначение на отпадъците минимум три работни дни преди настоящото начало на всеки транспорт.

Представителите на предприятията са подкрепили набелязаните ограничения и са уверили, че ще подават регулярна информация и ще съблюдават новите условия. Министърът е сложил въпроса за предпочитано изгаряне на български модифицирани горива от боклуци, а от сдруженията са показали, че усилват количествата им с генезис от страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР