Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е бил

...
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е бил
Коментари Харесай

Прокуратурата разпита екоминистъра какъв боклук се гори в ТЕЦ "Бобов бол"

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е бил извикан в прокуратурата, с цел да даде пояснения за отпадъците, които се извозват от София и за тези, които се насочват към Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", както и за инспекциите през януари в централата. На влизане в постройката министърът изясни, че заместител на основния прокурор Иван Гешев му се обадил през вчерашния ден по телефона, с цел да се яви.

Пред публицисти Димитров изясни, че от ТЕЦ-а са си купили и инсталирали съоръжения, и заводът е почнал да обработва боклуци. Той сподели и че е поел ангажимент пред държавното обвиняване да даде информация за предишния месец какви количества боклуци са излизали от София към Враца, Сливен и " Бобов дол ".

Емил Димитров изясни, че от София се извозват към 200 тона боклуци за Враца, към 22-28 тона за Сливен и в няколко дни от предходната седмица са изпращани по 100 тона на ден за " Бобов дол ". Би могло да възникне рецесия с боклука в София, само че Столична община би трябвало да се оправи, до момента в който не се направи заводът за отнасяне на боклуци, уточни Димитров, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му Топлоелектрическа централа " Бобов дол " е извършил предписанията, дадени от Регионална инспекция за опазване на околната среда и сега там се изгарят част от отпадъците.

Пи-рано през днешния ден екипи на икономическа полиция и Регионалната ревизия по околната среда и водите влязоха на инспекция в ТЕЦ-а. Инспекцията е под надзора на прокуратурата, а задачата е да се откри дали централата има всички нужни документи и съоръжения за изгарянето на боклуци.

Според изпълнителния шеф инж. Емил Христов, представен от БНР, централата има издадено позволение да изгаря пo 20 тoнa RDF боклуци на дeн. По думите му, сдружението има контракт със Софийската община за 3 години.

Само преди дни Министерството на околната среда и водите paзpeши нa дpyжecтвoтo дa изпoлзвa в пpoизвoдcтвeнaтa cи дeйнocт oтпaдъци, cлeд изпълнeниe нa изиcĸвaнeтo зa нaдгpaждaнe нa cиcтeмaтa зa мoнитopинг нa eднa oт cepooтчиcтващите съоръжения - на нея е инсталирано към този момент измервателно устройство. Спорред Христов, централата към този момент не е в нарушаване на разпоредбите.

Междувременно против него продължава следствието, за което му е повдигнато обвиняване и му е наложена гаранция от 30 000 лева - за нерегламентирано изгаряне на боклуци и ситуирани стотици тонове италиански отпадък на площадка наоколо, има повдигнато обвиняване и му е наложена марка парична гаранция от 30 хиляди лв..

В началото на февруари прокуратурата влезе в офисите на сдружението " Брикел " и на " Траш юнивърс " ЕООД в Гълъбово поради контейнерите с италиански отпадък, които бяха открити на пристанище Варна-запад без постоянни документи. Тогава от държавното обвиняване прецизираха, че акцията е част от следствието за импорт на 127 контейнера с боклуци от Италия, осъществен в нарушаване на законовия ред. Тогава тематиката разяснява и основният прокурор Иван Гешев, който стартира инспекции на централи и сдружения, които изгарят боклуци.

Само преди дни министър Димитров съобщи, че България продължава да внася боклуци.

" Дневник " следи развиването на събитията към ковид в действително време - тук

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новини без ковид (222)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР