Министърът на околната среда и водите Емил Димитров –Ревизоро отложи

...
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров –Ревизоро отложи
Коментари Харесай

Терем ще взвривява боеприпаси край Варна без ОВОС?

 Министърът на околната среда и водите Емил Димитров –Ревизоро отсрочи на днешния парламентарен надзор отговора си на въпроса на депутата от Движение за права и свободи Ерджан Себайтин Ебатин, импортиран на 20 май т.г., касаещ утилизация на муниции, взривни субстанции и пиротехнически средства в землището на село Константиново, научи Varna24.bg .

Предложението за заличаване на бойния боеприпас от листата на непотребните за армията оръжия до Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна е направено от притежателя държавното дружество " Терем-КРЗ Флотски боеприпас ". От районната екоинституция издават решение №ВА-40/ПР/2020 за обмисляне на нуждата от осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда/ОВОС/ за преработването на боеприпасите, " което има възможност да окаже доста негативно влияние върху естествените местообитания, популации и местообитания на типове, предмет на запазване в предпазени зони ".

Възложителят обаче апелира решението за процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда и Европейска общност, излиза наяве от регистъра на Министерство на околната среда и водите. Явно се бърза, а в случай че се съблюдава процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда, процесът ще се проточи.

След допитване всички институции –полиция, пожарна, ДА " Морска администрация " и др.също възразяват против това решение за преценяването и са безапелационни, че би трябвало да има Оценка на въздействието върху околната среда, поради риска от преработването на рисковите субстанции.

В тази връзка депутатът Ерджан Себайтин пита министър Димитров изяснени ли са всички обстоятелства и условия и разисквани ли са възраженията на заинтригуваните страни, с цел да бъде оставено на преценка осъществяването на Оценка на въздействието върху околната среда, а да не е наложително, както и дали това дава отговор на закона и какви ще са последствията за индивида, биологичното многообразие, флора, фауна, почвата и водата.

В информацията от възложителя има ли безапелационни данни, които потвърждават неналичието на риск от взривна вълна и засягане на корабоплаването, пита още депутатът.

Варненци също чакат отговора на министъра, с цел да стане ясно кой желае да претупа рисковото преработване на бойния боеприпас за десетина дни поради може би преференциални покупко-продажби с барут в него.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР