Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов се надява

...
Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов се надява
Коментари Харесай

Екоминистърът Сандов: Приливна вълна грози Монтана

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов се надява автомагистрала „ Струма” да бъде изведена от Кресненското дефиле. „ Опитът на предишни държавни управления да изградят автомагистрала в тази част на дефилето на процедура възпира реализацията на този план. Според европейските условия във връзка с опазването на околната среда е неприемливо на такова място да се построява сходен инфраструктурен проект”, уточни той пред Нова телевизия.

Вицепремиерът добави още, че диалогът за „ Струма” занапред следва. Сандов е в връзка с Гроздан Караджов, с цел да се откри най-хубавото решение по тематиката. „ Последното, което беше препоръчано от държавното управление на ГЕРБ, беше с финансиране от страна на страната да се построи тази част от трасето. Това мисля, че прекалено много би натоварило българските жители. Ние имаме опция да завършваме автомагистралата с европейско финансиране”, сподели още Сандов.
свързани новини74086на 07.01.2022122630на 29.12.2021
В случай че автомагистралата заобиколи Кресненското дефиле, вицепремиерът по климатичните политики уточни, че вероятно оскъпяване е въпрос на планове. „ Има два разновидността. Мисля, че единият към този момент е зарязан - за прокопаването на дълъг тунел. Но това, което последно е обсъждано, в това число по времето на ГЕРБ, е автомагистралата да минава по скатовете на Пирин. Мисля, че това не би оскъпило доста плана. Освен това, ще има спомагателни изгоди за локалните хора”, посочи министърът.

Сандов се надява в скоро време да се стигне до изясненост и решение по отношение на автомагистралата. Вече има оценка за влияние върху околната среда. „ След това към този момент да се тръгне по самата процедура, финансиране и построяването на тази част от трасето. „ Струма” би била потребна за всички”, добави вицепремиерът.

Коментар той направи и за най-застрашените от наводняване региони в страната. „ Отговорността в огромна степен е размита, защото ръководството на язовирите зависи от няколко институции. Министерство на околната среда и водите следи водния поток и равнищата, с цел да предотвратим преливане или непълен обем”, съобщи Сандов.

Той сигнализира, че има сериозен проблем със стената на язовир „ Огоста”. „ Ако се стигне до сериозна обстановка, град е заплашен от много сериозна приливна вълна. Премиерът обърна внимание на това и са подхванати дейности. Надявам се да създадем всичко допустимо да не се позволяват произшествия като този в Бисер. Трябва да имаме схващане, че положителната съгласуваност сред институциите ще даде сигурност”, безапелационен е екоминистърът.

Относно градежите на 100 метра от морския бряг той сподели, че тези, които са с неизрядни документи, ще бъдат спирани. Като образец уточни „ подпорната стена” на Алепу, която се оказа план на хотел. „ Той освен ще бъде преустановен, само че ще би трябвало да бъде и рекултивиран. Това е едно от нещата, които съм сложил като задача”, добави той.

От градежите по Черноморието към пластмасата. Министърът има концепция пластмасовите бутилки да бъдат връщани във вендинг машина против пари. „ Ние опитваме в границите на тази година да стартираме най-малко пилотни планове. Водим диалози с разнообразни организации и хора. През тази седмица ще би трябвало да представим план”, сподели Сандов. Такъв вид машини ще бъде препоръчано да се разположат в огромни хранителни вериги или на комфортни места.

Цената на върната остаряла бутилка ще се дефинира от властта. Ако бъде решено, че добавената стойност ще бъде 20 ст., тя може да коства и 20 ст. „ Сега като индустриална такса е към 0,3 ст. Това на процедура задръства депата за отпадъци”, изясни той.

Държавата би могла да подтиква покупката на електроавтомобили. Сандов разяснява с какъв брой властта би помогнала на хората за сходна инвестиция. „ Заделените средства са в границите на 30 млн. евро, като самостоятелно всеки ще бъде подтикван, според от марката, с към 6 140 евро. Това значи към 20% от цената на автомобила”, разгласи вицепремиерът.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР