Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви за

...
Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви за
Коментари Харесай

Две вековни дървета от вида зимен дъб и източен чинар бяха обявени за защитени

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов разгласи за предпазени две вековни дървета. Едното е от типа зимен дъб (Quersus petraea), на възраст 280 години, с височина 22 м, обиколка на ствола 4,50 м и се намира в землището на град Белица, община Белица, област Благоевград. Предложението за отбрана е импортирано в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Благоевград от Териториално отделение държавно горско стопанство (ТПДГС) – Белица.

Второто е от типа източен чинар (Platanus orientalis), на към 150 години, с височина към 16 м, обиколка на ствола 4,45 м, среща се в землището на село Мезек, община Свиленград, област Хасково. Предложение за оповестяване на вековното дърво е импортирано в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково от Община Свиленград.

С оповестяването им за предпазени се не разрешава изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, пострадването на стъблата и всевъзможни други дейности, които биха довели до заличаване, увреждане или утежняване на физиологичното положение на дърветата.

След издание на заповедите в Държавен вестник, вековните дървета ще бъдат вписани в регистрите съгласно условията на Закона за биологичното многообразие и обозначени като вековни дървета.

Опазването на вековни или забележителни дървета посредством навременната им отбрана е един от целите на Министерство на околната среда и водите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР