Министърът на околната среда и водите Асен Личев ще възобнови

...
Министърът на околната среда и водите Асен Личев ще възобнови
Коментари Харесай

Екоминистерството ще проверява отново дейността на стартъп с френски собственици

Министърът на околната среда и водите Асен Личев ще възобнови производството по издаване на мнение на Регионална инспекция за опазване на околната среда - София, за активността на пилотна плантация за инсекти в региона на софийското село Лозен, оповестиха от министерството. Това се случва на живеещите в региона против желанията на българския стартъп с френски притежатели " Насекомо " АД да построи плантация за инсекти, които създават протеин и масло за изработката на храна за домашни любимци и почвен подобрител.

От " Насекомо " разясниха в деня преди митинга, че в Лозен ще разположат и своя световен развоен център, в който ще създава оборудването за активността и ще се вършат проби. Общата планувана инвестиция е 8 милиона лв., като ще бъдат наети 30 души. 2 млн. лева ще бъдат вложени в модерна филтрираща система, която улавя излъчванията от произвеждане. Планира се и непрекъснат мониторинг на качеството на въздуха към постройката при старта на оперативната активност, като данните ще бъдат налични на уеб страницата на " Насекомо " и ще се обновяват в действително време

По мотив терзанията на жителите на Лозен, че при активността ще се отделят неприятни миризми, допълват, че като суровина ще се употребяват пшенични трици, които са сухи и нямат миризма.

От Министерство на околната среда и водите показват, че уведомлението за капиталово предложение от " Насекомо " е импортирано в Регионална инспекция за опазване на околната среда - София, през юни 2021 година, като то е за вътрешно преустрояване на производствено-административна постройка в пилотна плантация за инсекти. На 21.09.2021 година Регионална инспекция за опазване на околната среда - София, се произнася с писмо, че декларираното капиталово предложение не предстои на регламентираните процедури по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и че при реализацията му няма възможност от негативно влияние върху предпазените зони от мрежата " Натура 2000 ", в това число и върху най-близо разположената Лозенска планина.

След възобновяването на производството от министър Асен Личев Регионална инспекция за опазване на околната среда - София, ще се произнесе наново по уведомлението за капиталово предложение според наредбите на Закона за запазване на околната среда. Изпратена е покана до Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) да изпрати специалисти, с цел да се направи взаимна инспекция.

Регистрираната в България " Насекомо " АД е в действителност френска фамилна компания, основана през 2017 година. Зад нея стоят Олга и Ксавие Марсенак, които имат дълготраен опит в аутсорсинг промишлеността. Те дават отговор за бизнес процесите в " Насекомо ", а съдружниците им, биолозите Селин и Марк Болар, се концентрират върху научната работа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР