Министърът на околната среда и водите Асен Личев се срещна

...
Министърът на околната среда и водите Асен Личев се срещна
Коментари Харесай

Министър Личев проведе среща за набелязване на мерки за качеството на въздуха в Димитровград

Министърът на околната среда и водите Асен Личев се срещна със заместник-областния шеф на Хасково Виолета Желева и шефа на РИОСВ-Хасково Наталия Пачеманова във връзка зачестилите сигнали за замърсяване на въздуха в Димитровград, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Бяха разисквани краткосрочни дейности за разрешаване на проблемите, сложени от обществеността в града по отношение на работата на „ Топлоелектрическа централа Марица 3 “ АД . ТЕЦ-ът възобнови активността си през май тази година, а на 4 декември краткотрайно спря работа до премахване на софтуерни проблеми, за което управлението на сдружението уведоми публично РИОСВ-Хасково.

Министър Личев сложи акцент върху обстоятелството, че на 26 октомври на „ Топлоелектрическа централа Марица 3 “ АД е издадено обновено сложно позволение от шефа на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) за вземане предвид на изискванията му с най-хубавите налични техники за огромни горивни съоръжения.

С него организацията постанова доста по-строги условия за работа на централата в сходство с по-високите условия на европейското и националното законодателство. Актуализираното  позволение обаче се апелира от гражданската самодейност „ Дишай, Димитровград “.

Обжалването не стопира работата на предприятието, а стопира действието на обновеното позволение и действително блокира въвеждането на тези по-строги условия, с които в по-голяма степен са предпазени ползите на жителите.

Така до 4 декември предприятието е работило при условията на остарялото сложно позволение от 2016 година, спазвайки по-ниски правила от въведените през октомври 2021 година
Министър Личев настоя да се организира нова среща с хората в Димитровград и да се набележат краткосрочни ограничения по казуса.

Заместник-областният шеф на Хасково Виолета Желева осведоми в отговор, че такава среща е контрактувана през вчерашния ден от регионалната администрация дружно с жители и представители на Община Димитровград, Регионална инспекция за опазване на околната среда и Изпълнителна агенция по околна среда.

На нея ще бъде разисквано какви дейности могат да се подхващат по време на плановия ремонт, който се прави сега от оператора на „ Топлоелектрическа централа Марица 3 “ АД, с оглед да не се позволява замърсяване на атмосферния въздух в града.

По време на срещата шефът Наталия Пачеманова осведоми каква контролна активност е направила Регионална инспекция за опазване на околната среда дружно с районната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда. Във връзка с получени сигнали за замърсяване на атмосферния въздух след обновяване на работата на „ Топлоелектрическа централа Марица 3 ” АД са осъществени 15 инспекции на място.

Дадени са 3 наставления и на оператора са формирани 4 акта - два по Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ) и два по Закона за водите (ЗВ). Издадени са 2 наказателни постановления на стойност 30 000 лева за нарушаване на изискване от Комплексното позволение и 4000 лева за несъблюдение на наставление за съблюдаване на условието, количеството на употребяваната биомасата да не надвишавa 20% от общото количество на употребяваното гориво.

Освен автоматизираната измервателна станция, в региона е сложена и мобилна станция за следене на индикаторите за качество на атмосферния въздух.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР