Министърът на образованието затваря вратичките за спускането в престижи училища

...
Министърът на образованието затваря вратичките за спускането в престижи училища
Коментари Харесай

Край на влизането с връзки в училище. Ето промените след скандала със СМГ

Министърът на образованието затваря малките врати за " спускането " в престижи учебни заведения на възпитаници, чийто триумф не стига, с цел да бъдат класирани.
 След следствието на OFFNews за СМГ: Затварят малките врати за успореден банкет в елитните гимназии  Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение
Промените - обещани пред OFFNews от Красимир Вълчев вследствие на следствието ни  " Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение "  - през днешния ден бяха оповестени за публично разискване. 

Те са в Наредба № 10 от 01.09.2016 година за организация на дейностите в учебното образование и касаят преместването в I клас, надплановия банкет, заобикалящ изпитите за математическите гимназии след IV клас, паралелния банкет след VII клас в езикови, математически и природо-математически гимназии на възпитаници, чийто бал не би ги класирал и преместването на възпитаници след края на първата гимназиална степен - X клас.

В следствието си от 4 декември разкрихме по какъв начин след началото на образователната 2018/2019 година към признатите по триумф петокласници в Софийската математическа гимназия е прибавен съвсем цялостен клас. Родителите на някои от децата са известни политици. Ако трябваше да се състезават с триумфа си от изискуемите надпревари, не биха влезнали. Но са признати с разпоредби на началничката на Регионалното ръководство на образованието (РУО) в София-град Ваня Кастрева . Тя се базира на член 106 от същата Наредба 10, който позволява пренасяне на учениците от първи до шести клас през цялата образователна година с позволение от началника на районното ръководство на образованието, където е приемащото учебно заведение. Въпреки че член 101 не позволява сходни премествания, когато става въпрос за всички учебни заведения с държавен план-прием (каквато е СМГ, а също природо-математическите, езиковите, професионалните, спортните, по изкуствата и културата), деца се " спускат " на съображение член 106 от години. Формалните претекстове за преместванията са главно обществени, здравословни и просветителни, нищо, че никой от тях няма отношение към развиването на математическите гении от ранна възраст, какъвто е претекстът за банкет след четвърти клас в СМГ.

Промените

Пред OFFNews министър Вълчев даде обещание да предложи промени до края на февруари 2019 година Това стана факт през днешния ден.

Текстовете плануват по настояванията за пренасяне да се произнася комисия с членове: трима специалисти от МОН, един от Държавната организация за протекция на детето и трима адвокати с активност в областта на учебното обучение. Те ще вземат решение с нормално болшинство. Ако мнението им поддържа преместването на обещано дете, последната дума ще има министърът на образованието. При негативно мнение на комисията, даже министърът няма право да реалокира деца. За да даде комисията позитивно мнение е нужно да са осъществяване следните условия:

- непрекъснатият или актуалният адрес на ученика е изменен в обитаемото място на учебното заведение, в което желае да се премести;

- изискванията на физическата среда в приемащото учебното заведение разрешават това (т.е. в случай че потенциалът на несъмнено учебно заведение е 150 възпитаници в V клас, да не може да се одобряват 151 - бел. ред.);

- триумфът на ученика от IV, надлежно от VII или от X клас е подобен, че се образува бал по-голям или еднакъв на минималния бал за приемане в съответната паралелка в V, надлежно в VIII или в XI клас съгласно избраното балообразуване в годината на кандидатстване за местата, избрани с държавния и спомагателния държавен
план-прием. Учениците от V до VII клас при пренасяне тук-там по държавен план-прием би трябвало да са били признати в учебни заведения по държавен план-прием.

" С промените се цели да се даде опция за пренасяне на учениците, когато събитията го постановат в полза на всички възпитаници. С измененията се цели и да се избегне субективизмът при взимане на решения от способените за разрешаване на преместването органи ", написа министър Вълчев в претекстовете си до Министерския съвет.

Промените касаят учебните заведения и с държавен, и с учебен план-прием, което ще пресече прехвърлянето на първокласници и увеличението на паралелките до 30 и повече деца във всяка.

" Предвид огромния интерес към някои учебни заведения и с оглед гарантиране на равния достъп до обучение и превъзмогване на субективизма при взимане на несъмнено решение са регламентирани и изискванията, при които могат да се реалокират учениците от I до VII клас от едно учебно заведение в друго учебно заведение над одобрения учебен план- банкет - написа министърът в претекстовете си. Те са свързани с смяна:

- на непрекъснатия или сегашния адрес на ученика в прилежащия регион на учебното заведение, избран за образователната година на преместването, и с опцията да се обезпечат подобаващи условия на физическата среда за всички възпитаници в паралелката. При пренасяне на възпитаник в I клас с изключение на посочените условия в мечтаното учебно заведение би трябвало да са признати и всички декларирали предпочитание за присъединяване деца от групите по член 43, алинея 2, т. 1-3 в това число.

Проектът на Наредбата дефинира и изискванията за надпланов банкет в І клас . Те са свързани с смяна на непрекъснатия или сегашния адрес на детето от друго обитаемо място в прилежащия регион на учебното заведение след приключване на периода за подаване на заявление за присъединяване в приема, с опцията да се обезпечат подходящи условия на физическата среда за всички възпитаници в паралелката. Важно изискване е да са били признати всички декларирали предпочитание за присъединяване деца от групите от I до III в това число. Записването се реализира от шефа на учебното заведение в рамките на  допустимия брой възпитаници в паралелка по реда, избран в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение.

РУО

Началниците на РУО към този момент ще имат правото да реалокират възпитаници само и единствено в случай че в учебното заведение има свободни места. Разрешението касае класовете от седми до дванадесети и случаите, при които някаква причина постанова преместването да се извърши по-малко от месец преди края на образователния период. Например - в случай че фамилията се е преместило в друго обитаемо място.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР