Министърът на образованието вече ще утвърждава политиката за развитието на

...
Министърът на образованието вече ще утвърждава политиката за развитието на
Коментари Харесай

Министърът одобрява програмите на новите ректори

Министърът на образованието към този момент ще утвърждава политиката за развиването на всяко държавно висше учебно заведение със стратегически цели и задания, целеви стойности и индикатори за осъществяването им, като това ще става до 3 месеца след изборите за нов ректор.

След промяната на върха в Пловдивския университет, до края на тази година и при започване на идната, предстоят избори и в другите държавни вузове под тепетата - на 13 септември в Медицинския университет, а по-късно и в УХТ, АМТИИ и АУ. Министърът ще подписва контракт за ръководство с новоизбраните ректори въз основата на одобрената политика, а ректорът ще изготвя годишен доклад за осъществяването.

Съветът на настоятелите към този момент ще включва и представител на общината, а членовете му ще вземат участие със консултативен глас в състава на Академичния съвет. В органите на ръководство се усилва квотата на младите преподаватели.

Държавата постанова мораториум за разкриване на нови вузове, филиали и превръщане на висши учебни заведения, който ще трае най-малко 1 година. За това време ще бъде направена Национална карта, която ще дефинира териториалната и профилната конструкция на мрежата за висше обучение. Преобразуване ще се позволява само за уедряване, само че не и в посока роене.

Предвижда се висши учебни заведения да получават статут на проучвателен за период от 4 година Списъкът им ще се утвърждава и актуализира от Министерския съвет годишно.

Дава се опция за подписване на до 2 съглашения сред държавен университет и държавни или общински учебни заведения и детски градини. По тях ще е допустима взаимна образователна активност по предмети или модули за профилирана и професионална подготовка във втори гимназиален стадий - 11. и 12. клас, и за профилираната подготовка в междинното обучение. Това образование ще е по съгласувани образователни проекти и ще се организира от преподаватели на висшите учебни заведения.

Промени дават опция и за подписване на съглашения сред студенти и работодатели за стаж и обезпечаване на работа след привършване на следването. В договорите ще са записани възнаграждението и минималното време за претовареност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР