Министърът на образованието Николай Денков е сезирал КПКОНПИ срещу ректора

...
Министърът на образованието Николай Денков е сезирал КПКОНПИ срещу ректора
Коментари Харесай

КПКОНПИ проверява ректора на ТУ-София, сам си разписал бонуси

Министърът на образованието Николай Денков е сезирал КПКОНПИ против ректора на Техническия университет в София. Писмото на акад. Николай Денков до ръководителя на Антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров от 25 януари против проф. дн инж. Иван Кралов е учредено на одит на МОН, който е посочил, че той е разписвал заповеди, с които самичък си е давал парични награди и по този начин е нарушавал закона. Само за два месеца и 10 дни в ТУ са били раздадени общо близо 3,5 млн. лв. спомагателни хонорари, на някои хора - по повече от един път за месец, написа Offnews.

" На 27.01.2022 година е получено писмо от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков по отношение на открити данни за съществуване на спор на ползи при установяване на спомагателното трудово заплащане на ректора на Техническия университет - София. Писмото е съпроводено с констатации от финален одитен отчет, осъществен от Звеното за вътрешен одит в МОН.

С решение на КПКОНПИ от 9 февруари 2022 година е формирано произвеждане за определяне на спор на ползи против проф. Иван Кралов, ректор на Технически университет - София, в качеството му на разположение, заемащо висша обществена служба. Комисията ще се произнесе с стимулирано документално решение в законоустановения период ", оповестяват от пресцентъра на КПКОНПИ.

Одитът в ТУ-София е осъществен от Звеното за вътрешен одит в МОН след сигнал от някогашния зам.-ректор на университета проф. Веско Панов. В писмото си от 29.12.2021 година до министъра проф. Панов написа, че в университета се раздават бонуси и награди без правила и еднолично, че за един и същи труд се получават пари по разнообразни канали. По заповед №3605/11.11.2021 година са платени 179 000 лева на 88 преподаватели. 4 800 лева от тях ректорът подписал за себе си, излиза наяве от одитния отчет.

Към заповедта има 7 приложения, които съставляват лист на получателите и възнагражденията им като %. Част от хората са включени по два пъти - установяват инспекторите. Един от тях е ректорът проф. Кралов, който като ректор взема 200%, а като професор - 100%. Главната счетоводителка също е включена два пъти - един път като основен счетоводител с 200% и един път като основен помощник със 100%.

Помощник-ректорът Николай Николов е избран за две спомагателни суми - 200% като пом.-ректор и 200% като началник на катедра. Васил Цв. Цанов попада с добавка от 100% като помощник и 200% като началник отдел.

Не всички преподаватели и чиновници получават награди. 22-ма имат 0% принос и, надлежно, 0%
бонус. За някои това звучи разумно: били са по майчинство, освободени са през годината или са назначени преди малко, или пък са били в нескончаем неплатен отпуск.

За други яснотата се губи: " Тези, неполучили ДТВ, са уронили имиджа на университета, не извършват редовно и качествено отговорностите си, както и наредбите на директните си ръководители и/или имат наложени/в развой на налагане санкции ", изяснява ректорът във въпросника до инспекторите.

Какво съответно значи уронване на престижа, качествено/некачествено осъществяване, какви разпореждания не са били изпълнени и за какво - не излиза наяве.

От своя страна, инспекторите допълват, че " разпоредбите за годишно оценяване приноса на преподавателския личен състав на ТУ - София не са част от Вътрешните правила за работна заплата. За непреподавателския личен състав не са написани такива правила и критерии за оценка на приноса " и заключават, че " гореизложеното е причина за индивидуалност и неяснота при разпределение на сумите еднолично от ректора, зам.-ректорите, пом.-ректора и ръководителите, директно подчинени на ректора ".

Допълнителни пари от публични поръчки Допълнителни хонорари има и за ангажирани с действия по публичните поръчки. За одитирания интервал те са 18. През октомври, ноември и декември с З заповеди са избрани хората с
бонуси и сумите. За октомври на 36 преподаватели и чиновници са изплатени общо 6 500 лева, за ноември - на 44 са преведени 8 470 лева, за декември - 6 530 лева на 32 преподаватели и чиновник. Без предел за спомагателните хонорари за 2021 година

А също и че парите за държавните висши учебни заведения за " допълващи и компенсиращи ограничения по отношение на COVID-19 " в ТУ са раздадени като добавки. Правителството ги отпуска с Постановление на Министерски съвет 370 на 4 ноември 2021 година

Общата сума е 1 419 230 лева От тях за прехрана на образованието са избрани 1 297 350 лева, а за стипендии - 121 880 лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР