Министърът на образованието на Румъния Моника Анисие съобщи, че до

...
Министърът на образованието на Румъния Моника Анисие съобщи, че до
Коментари Харесай

Осигуряват 250 000 таблета и 74 000 лаптопа за онлайн обучение в Румъния

Министърът на образованието на Румъния Моника Анисие заяви, че до 10 септември ще бъдат обезпечени 250 000 таблета за деца от фамилии в затруднено състояние и добави, че министерството на образованието приготвя и закупуването на 74 000 преносимия компютър за 1100 лицея, съобщи организация Аджерпрес.

"Към момента държавното управление е одобрило отпущането на нужните средства за закупуване на 250 000 таблета за деца от затруднени фамилии, които имат потребност от тези електронни устройства. (...) Крайният период за доставка е 10 септември ", сподели министърката нощес пред телевизия Антена 3. Тя напомни, че кметовете по места също са се организирали и са закупили електронно съоръжение за децата. "Например в Клуж бяха купени таблети за всички деца ", сподели Анисие, предава Българска телеграфна агенция.

Ученици излязоха на митинг в Букурещ

"Същевременно министерството на образованието приготвя закупуването на 74 000 преносимия компютър за 1100 лицея ", сподели още Моника Анисие. (...) през септември започваме учебно заведение, желаеме това да стане в класните стаи, само че в случай че епидемиологичната обстановка го наложи, да можем да използваме като опция онлайн образованието ", добави министърката. Тя посочи още, че е планувана и интернет връзка на съответните електронни устройства.

През последните дни в Румъния се състояха митинги по отношение на неналичието на изясненост към новата учелна година. Асоциации на възпитаници се оплакаха от липса на съоръжение и обезпечен интернет. Президентът Клаус Йоханис свика през вчерашния ден среща с присъединяване на редица министри от държавното управление и премиера Лудовик Орбан по този въпрос. След срещата президентът заяви, че новата образователна година ще стартира на 14 септември, като за болшинството възпитаници се планува физически да участват в класните стаи.

"Решението дали учениците ще вървят на учебно заведение или ще учат онлайн ще се взема за всяко учебно заведение поотделно на окръжно равнище по предложение на Училищния инспекторат ", сподели президентът след срещата. Той позволи обаче, че в случай че има доста случаи на Ковид-19 в интервала към 14 септември, началото на образователната година може да се отсрочи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР