Министърът на образованието Красимир Вълчев ще промени радикално реда за

...
Министърът на образованието Красимир Вълчев ще промени радикално реда за
Коментари Харесай

След разследването на OFFNews за СМГ: Затварят вратичките за парашутисти в елитните гимназии

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще промени коренно реда за банкет в елитните гимназии у нас в отговор на следствието на OFFNews, посочило механизмите за успореден банкет в Софийската математическа гимназия (СМГ). Промените ще касаят не метода, по който се кандидатства, нито балобразуването, а " малките врати ", през които до момента се вкарваха деца, чиито балове не са стигнали за място измежду класираните.
 Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение
Какви съответно ще са те обясни през вчерашния ден пред OFFNews министър Вълчев, който образува работна група във връзка проблема в СМГ, която да прегледа нормативната уредба за приема и да му предложи решения. Ето защо са се съгласили министърът и специалистите:

Първо, лишава се правото на началниците на районни ръководства на образованието (бившите инспекторати) да могат да спускат деца надпланово в учебни заведения със свои заповеди .

Сега разпоредба им дава правото да позволяват " пренасяне " на възпитаници от I до VI клас от учебно заведение в учебно заведение включително на база жалби/молби от родители/настойници и отчет от съответния учебен шеф. Въпреки че документът изключва от този ред учебните заведения с държавен план-прием (каквато е СМГ), практиката се ползва и там, вследствие на което надпланово се одобряват деца в V клас, които не са съумели да се класират. Обикновено родителите акцентират просветителни (напр. " Аз съм преподавател там и желая детето да е при мен. " ), здравословни или обществени аргументи, с цел да убедят съответния шеф да прати детето им в мечтаното учебно заведение без значение от бала.

Наредбата разрешава шеф на РУО да усили по този метод децата в паралелката с до 3.

Дотук с тази процедура. От идната година началниците на РУО няма да имат такива пълномощия и никакви молби на родители няма да могат им развържат ръцете.

Второ, основава се комисия към министъра на образованието, която ще взема решение всеки обособен проблем с искане за надпланов банкет в обещано училище  поради изключителни условия. Силно се стеснява кръгът от вероятни условия, при които случаите ще подлежат на разглеждане.

Комисията се основава на публични начала - половината ѝ членове ще са хора, които не са в правно отношение с институции към министъра на образованието. Останалите ще са специалисти.

Ето кои претенции за надпланов банкет ще подлежат на разглеждане:

1. Дете, идващо от непозната просветителна система. Ако се желае банкет в математическо учебно заведение, ще се преглеждат резултатите му по математика от надпревари, олимпиади и други, преди да се реши дали да се допусне подобен.

2. Дете на дипломати, които се връщат у нас след задача в чужбина. Тук резултатите му още веднъж ще се вземат поради.

3. Тежък здравословен проблем, зародил у детето по време на изпита, който не му е разрешил да продължи. Такива молби ще се преглеждат, единствено в случай че не е допустимо повторното осъществяване на изпита и единствено в случай че здравословният проблем е доказан и аргументиран писмено.

Трето, не разрешава се преместването на възпитаник от учебно заведение с по-слаби резултати на националното външно оценяване в учебно заведение с по-силни резултати на учениците. 

Така ще се пресече практиката деца да аплайват да вземем за пример в математическа гимназия в по-малък град с по-малка конкуренция и по-лесен банкет, с цел да се трансферират по-късно в математически учебни заведения с жестока конкуренция, да вземем за пример СМГ. (СМГ няма НВО след четвърти клас, само че в случай че някой желае да трансферира дете там, ще се съпоставят резултатите от външното оценяване след 7-и клас).

От тази година има подобен образец в Образцовата математическа гимназия в Пловдив, където четири деца са признати надпланово, като са трансферирани от пазарджишката математическа гимназия. Там родители даже са сезирали прокуратурата против практиката.

Всички тези промени ще бъдат факт до края на февруари 2019 година, даде обещание министър Красимир Вълчев пред OFFNews през вчерашния ден. Така те ще могат да влязат в действие още акцията за банкет за идната 2019/2020 година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР