Министърът на образованието Красимир Вълчев се срещна с представители на

...
Министърът на образованието Красимир Вълчев се срещна с представители на
Коментари Харесай

Образователният министър обеща да помогне на метеоролозите, те остават в стачна готовност

Министърът на образованието Красимир Вълчев се срещна с представители на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Българската академия на науките (БАН) след днешния митинг на метеоролозите. На него те настояха за по-високи заплати и обезпечаване на пари за осъществяване на естествена работна активност. Метеоролозите предизвестиха, че в случай че не бъдат преведени в допълнение 1.15 млн. лева институтът може да спре работа на 9 юли.

Вълчев разгласи, че ще разиска с ръководителите на Българска академия на науките съответните благоприятни условия за обезпечаване на средства. Председателят на академията Юлиан Ревалски удостовери думите му, оповестява " Фокус ".

" Обещали сме първоначално 160 хиляди лева за Национален институт по метеорология и хидрология, към този момент сме превели 43 хиляди лева и ще търсим поетапно решения. Създалата се обстановка е поради дългогодишното недофинансиране. За да се реши казусът, активността на Национален институт по метеорология и хидрология би трябвало да се извади на обособен ред ", сподели Ревалски.

По думите на Вълчев в просветителното министерство схващат какви са проблемите на метеоролозите и ще се опитата да оказват помощ. Той акцентира, че упълномощения орган, който може да разпределя средствата е самата Академия на науките и напомни, че през тази година дотацията на Българска академия на науките е била увеличена с 25%.

" Единственото, което мога да направя е да дава средства целево, в случай че имам някакви икономии. По същия метод и ръководителят на Българска академия на науките не утвърждава разпределението на бюджета по институти ", разяснява Вълчев.

" Днес можем единствено отчасти да подсигуряваме и обещаем нещо, нужна е и смяна в Закона за Българска академия на науките, с цел да утвърждаваме тази дотация и по действия. Ще предложим дружно със Закона за държавния бюджет такава смяна в Закона за Българска академия на науките. Надяваме се, че като имаме единодушие всички страни, ще бъде призната ", сподели още Красимир Вълчев.

От своя страна ръководителят на отдел " Специализирани метеорологични измервания и хидрометеорологични методики " към Национален институт по метеорология и хидрология Орлин Георгиев призна, че е удовлетворен от поетите задължения. Той добави, че метеоролозите остават в протестна подготвеност, само че най-вероятно до нов митинг ще се стигне, в случай че не се обезпечат нужните пари за института.

" Нас доста ни удовлетвори, че министърът е схванал, че постоянно ни употребяват като байрак и не е обикновено по-късно да бъдем последни при разпределението на бюджетната дотация, което е наклонност в годините. Надяваме се най-малко от следващата година да не би трябвало да се състезаваме с вятърни мелници ", сподели Георгиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР