Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев сключи в четвъртък

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев сключи в четвъртък
Коментари Харесай

МОН сключи сделка с ректорите да се реформират срещу 66 млн. лв., с БАН - не

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев подписа в четвъртък невиждана договорка с висшите учебни заведения, съгласно която те поемат ангажимент за повишение на условията към студентите против 66 млн. лева в допълнение за по-високи заплати на университетските преподаватели.

" Сделката ", представляваща подписването на съглашение сред МОН, Съвета на ректорите и синдикатите КНСБ и КТ " Подкрепа ". Според него страната обезпечава 66 млн. лева в допълнение за висше обучение през 2021 година, които ще отидат за внезапно увеличение на заплатите на преподавателите в университетите. По думите на ръководителя на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков в някои вузове то ще доближи 50-60%.

С спомагателните милиони главната работна заплата за длъжността " помощник " (без надбавките) става 1300 лева бруто от 1 януари 2021 година Минимумът за " основен помощник " става 1400 лева, за доцент – 1500 лева, а за професор – 1600 лева Завишават се и началните размери на нехабилитираните преподаватели във висшите учебни заведения – 1260 лева за позицията " учител " и 1350 лева - за " старши учител ".

Целта на МОН е да увеличи възнагражденията на младите фрагменти в системата, тъй че най-хубавите студенти да остават като преподаватели във висшите учебни заведения.

Задължително се завишават условията към студентите
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР