Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочи, че около

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочи, че около
Коментари Харесай

Дистанционното образование заработи с предолими проблеми

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев уточни, че към 90% % от учениците в страната са обхванати от отдалеченото обучение, само че към момента има организационни и механически усложнения

© Георги Кожухаров Почти 90% от учениците в страната са обхванати още в първия ден на прекосяването към отдалечено онлайн образование, заяви на брифинг в Министерския съвет от 14:30 през днешния ден министърът на образованието Красимир Вълчев регистрира. Вълчев изясни, че въпреки всичко са налице компликации - както в натоварения трафик към платформата " Школо БГ ", която беше в нередовност през по-голямата част от деня, по този начин и в неналичието на устройства или съгласуваност измежду избран брой възпитаници и учители. МОН ще се опита да достави част от учителите без устройства, както и е в диалози с мобилните оператори за основаване на WiFi точки в квартали с огромна централизация на възпитаници без връзка към интернет.

" Със сигурност мога да кажа, че няма да има нулева образователна година, дублирам го. 60% от нея към този момент са минали ", изясни Вълчев, като подсети обаче, че е прекомерно рано да се мисли по какъв начин тъкмо ще преструктурира образователната година. Той въпреки всичко предизвести родители и възпитаници да не си вършат проекти за юни занапред - не толкоз поради заплахата от удължение на образователната година, колкото поради несигурността какъв брой ще продължи и по какъв начин ще се развие актуалната обстановка с ковид.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник Министърът беше безапелационен, че предварителни входни изпити за висшите образователни заведения тази седмица няма да се проведат. Той посочи, че те се организират поради конкуренцията на вузовете да одобряват всеки възпитаник. " Знаете с десетилетия наред такива предварителни изпити е нямало. Това, което слушам от учителите в цялата страна, е, че предварителните изпити вършат по този начин, че няколко месеца дванайсетокласниците да не учат и да не вървят на учебно заведение, откакто са признати в университетите. Така че няма нищо трагично в това, че няма предварителни изпити ", отговори Вълчев на въпрос на Bulgaria On Air.

Технически усложнения

" Декларираната подготвеност през днешния ден на близо 89% от учениците за отдалечено образование не значи, че всички са стартирали дейно, само че се надяваме това да се случи през идващите дни, още от на следващия ден ", съобщи министърът на образованието. Една от водещите аргументи за проблеми измежду учебните заведения със декларирана подготвеност за отдалечено образование е, че сървърната инфраструктура на съществуващите просветителни онлайн платформи е подложена на 5 до 20 пъти по-голям трафик от естественото.

Според министъра платформата за онлайн образование и електронни дневници " Школо БГ " е определена от максимален брой учебни заведения " поради пълнотата и завършеността на техния артикул ". Вълчев изясни, че при разширение на сървърния потенциал, компанията е срещнала спомагателни механически проблеми, само че са го уверили, че до края на деня платформата ще проработи. През по-голямата част от деня тя беше офлайн, само че към този момент работи.

По-трудно решим проблем е какво да се направи за 11% от учителите и учениците, които през днешния ден остават отвън електронното образование. Според данните на МОН половината от още невключените нямат крайни устройства у дома, а другата половина - интернет връзка. МОН е отбелязало 2000 учители, които нямат техническата опция да преподават от у дома. Вълчев съобщи, че до няколко дни ще се препрограмират 1 до 2 млн. лева от стратегия " Оперативна стратегия просвета и обучение за образован напредък " за закупуване на устройства за тези учители. " Все още има доста огромна част от учебните заведения, които включват деца, които нямат достъп до такива технологии, изключително по дребните обитаеми места и това е доста мъчно да се провежда ", отбелязва пред " Капитал " изпълнителният шеф на Института за проучвания в образованието Асенка Христова. МОН се е договорило с мобилните оператори да обезпечат WiFi точки (hotspots) в кварталите с огромна централизация на деца без съгласуваност, само че обезпечаването на крайни устройства за възпитаници без достъп до тях ще е по-трудно. Асинхронно против синхронно образование

Министърът означи, че най-малко в началото МОН предлага асинхронно образование през отдалечените платформи - когато учителят и учениците не работят по едно и също време. Причината е, че асинхронното образование е доста по-лесно от организационна позиция от синхронното, в което децата и учителят поддържат дейна връзка и би трябвало да са по едно и също време на линията. Асинхронното образование основно допуска задания за самоподготовка и упражнение, като Вълчев прикани родителите да спомагат на учителите и да управляват осъществяването на тези задания. " И в обичайна форма на образование, съдействието сред учителите и учениците е причина за дейно обучение ", добави министърът.

Вълчев акцентира, че и при асинхронната система може да се преподава нов материал посредством обичайното за българското обучение планово образование. На процедура това става, като учителят разгласява презентации, уроци и образователни материали за новия материал дружно със задания за одобряване на тези познания и планове, които би трябвало да бъдат предадени в системата в някакъв времеви период.

Проблемът с работата в действително време е, че даже материално обезпечени фамилии може да нямат задоволително устройства за образование от у дома - изключително в случай че самите родители също работят от вкъщи си по същото време. Тогава заключеният график на виртуалните класове се трансформира в спънка. Вълчев загатна, че " Пловдив е най-подготвен - съвсем всички учебни заведения там към този момент работят с една платформа (Google G Suite - бел. авт.) ", само че при действителното образование и там е зародило напрежение - основно измежду възпитаници и учители, които не могат да се включат в заложения график. Друг проблем на виртуалните класни стаи е, че не всеки път може да се подсигурява добра звукова връзка с учениците - само че това повече зависи от самите платформи. Формата и организационната успеваемост на образователния развой през идващите дни сигурно ще се повиши със събирането на още опит за кои способи на преподаване и кои платформи работят добре и кои.

Вълчев акцентира, че МОН е оставило множеството учебни заведения да си изберат лични платформи, на които доста от тях към този момент са и привикнали. Министерството от през днешния ден следобяд е почнало разпространяването на профили в платформата Microsoft Teams като опция за учебни заведения, които още не са избрали или не са удовлетворени от работата на досегашната платформа. МОН има договорка с Microsoft и е основало профили на 800 000 възпитаници и учители, които не костват спомагателни средства на страната. В понеделник следобяд също стана ясно, че платената електронна платформа " Уча.се " също минава към свободен достъп пред идващите две седмици (до 29 март), което ще добави както към богатия избор на платформи, който учебните заведения към този момент имат, по този начин и към сървърния потенциал на системата да се оправи с отдалеченото образование на към 700 000 възпитаници.

Гъвкавост във време на рецесия

" Аз съм в действителност сюрпризирана какъв брой бързо съумя да се провежда системата и това, което и аз виждам, в това число от реакцията на моето дете, наподобява като много сполучливо начало ", споделя Христова пред " Капитал ". Учебният развой в действителност протича през голям брой платформи, като изобщо не е необичайност децата и учителите да споделят даже през Viber или фейсбук, а дилемите за работа да се изпращат под формата на фотоси. Важното обаче е, че образователният развой се случва.

Учители описват във фейсбук, че в някои учебни заведения през уикенда са работили по 14 часа дневно, с цел да може през днешния ден да имат квалифициран материал и график за учениците. Някои преподаватели реагираха още в събота, като дадоха на учениците си задания и уроци три дни напред, други плануват проби и контролни за края на седмицата, трети дават спомагателни източници за подготовка по избраните предмети и планове. Има, несъмнено, и учебни заведения, които не съумяха да основат опция за отдалечено обучение от през днешния ден, за които Вълчев изрази вяра, че ще са подготвени от на следващия ден или вдругиден.

" Тази обстановка ни предизвика да бъдем доста по-смели и гъвкави. Всъщност видях най-хубавото на нашата система - професионализъм, отдаденост на работата ", разяснява цифровата промяна просветителният министър. Тази рецесия действително кара всеки български преподавател да се запознае от близко с ерата на цифровото обучение и да я ползва. " Отключва се доста сериозен капацитет за развиване на просветителните процеси и мисля, че няма връщане обратно тъй като процесите ще продължат да бъдат цифровизирани и самите деца ще го изискват ", счита Христова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР