Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е
Коментари Харесай

Красимир Вълчев предлага да бъдат актуализирани национални научни програми

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009 предлага план на решение на Министерския съвет /МС/ за одобрение на обновени национални научни стратегии, който е препоръчан за публично разискване.

Образователният министър напомня, че през 2018 година с решения на Министерски съвет са утвърдени 12 национални научни стратегии в предпочитани области. По стратегиите се правят проучвания на климата, водните запаси, бедствията, културно-историческото завещание, цифровите технологии и технологиите за електронно опазване на здравето, проучвания в региона на здравословните храни и биотехнологиите, за нисковъглеродни енергийни източници.

Програмите се извършват за интервал сред две и пет години, като по тях са реализирани към този момент и резултати. Разработени са тематични бази данни и модели на карти, свързани с рискови геоложки феномени в региона на околната среда, построени са осведомителни системи, регистри и софтуерни принадлежности за квалификацията и оценяването на педагогическите експерти, основани са логаритми за проучвания на качеството на биопродукцията на скъпи типове лечебни растения и е направена оценка на биологично-базирани артикули и храни. Извършени са теренни и архивни изследвания и са създадени научноизследователски и просветителни стратегии в културно-историческото завещание. Разработен е компютърен модел за създаване на модул на семантична оперативна съгласуемост на съставни елементи на системите за електронно опазване на здравето и е построена система за изпращане на бързи вести, интегрирана с болничната осведомителна система. Осигурени са автоматизирани системи за осъществяване на NAT диагностика на дарената кръв в трансфузионната система на България.

Резултат от стратегиите са и научни изявления в интернационалните бази данни и регистрирани патенти. По програмата "Млади учени и постдокторанти " посредством даване на спомагателни хонорари са подкрепени към 2000 млади учени и постдокторанти от 17 висши учебни заведения и научни организации за реализирана висока активност на научната продукция през последните три години.

В осъществяване на заложената в Националната тактика за развиване на научните проучвания 2017-2030 година активност за повишение отговорността на науката към обществото и информираността му за резултатите от научните проучвания е създаден характерен Механизъм за възлагането и осъществяването на научни съвещания от Българска академия на науките на наложително зародили потребности или проблеми от национално или районно значение.

В осъществяване на Механизма постъпват редица поръчки в разнообразни области от министерства, ведомства и организации, по които Българска академия на науките изготвя мнения и експертизи. Предвид по-големия размер на нужните средства за част от декларираните експертизи тяхното осъществяване е оправдано да се реализира през други принадлежности, един от които са научните стратегии. Пример за това са постъпили поръчки от Министерството на енергетиката и от Министерството на околната среда и водите, които ще се изпълнят по научната стратегия "Опазване на околната среда и понижаване на риска от неподходящи феномени и естествени бедствия " с координатор Българска академия на науките. По една от декларираните действия от Министерство на околната среда и водите, обвързвана с използване условията на природозащитните наставления - Директива 92/43/ЕИО и Директива 2009/147/ЕО в биоразнообразието и околната среда в България, за създаването на характерни цели за предпазени зони от мрежата "Натура 2000 ", е належащо финансиране от 323 179 лева Това постанова включване на спомагателен работен пакет в програмата със съответното завишаване на утвърждения ѝ бюджет.

Актуализация се постанова и за удължение със период до една година в осъществяването на 9 научни стратегии - "Информационни и информационни технологии за обединен дигитален пазар в науката, образованието и сигурността "; "Нисковъглеродна сила за превоза и бита "; "Опазване на околната среда и понижаване на риска от неподходящи феномени и естествени бедствия "; "Здравословни храни за мощна биоикономика и качество на живот "; "Културно-историческо завещание, национална памет и публично развиване "; "Електронно опазване на здравето в България "; "Репродуктивните биотехнологии в отглеждането на животни в България; "Млади учени и постдокторанти "; "Иновативни нискотоксични биологично-активни средства за прецизна медицина ". Тази актуализация ще бъде употребена и като опция за прецизиране на част от заложените в стратегиите знаци поради невъзможността за тяхното оптимално реализиране заради усложнената епидемиологична конюнктура, обвързвана с COVID-19.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР