Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев информира в доклад,

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев информира в доклад,
Коментари Харесай

Министър Вълчев съобщи дълго чакана новина за децата в градините и учениците

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев осведоми в отчет, че внася за разглеждане в Министерския съвет /МС/ за утвърждение стратегия за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски градини и учебни заведения за интервала 2020-2022 година, с показателен бюджет за 2020 година до 70 милиона лв..

Това се показва в документа, оповестен за публично разискване. Програмата има за цел да финансира материалната база, която да подсигурява здравословните и качествени условия на образование в институциите в системата на предучилищното и учебното обучение.

Също по този начин осъществяването на програмата е ориентирано към построяването на нови, разширението и реконструкцията на съществуващи детски градини и учебни заведения, с което ще се понижи дефицитът на свободни места в тях и ще се основат предпоставки за сполучливото въвеждане на наложителното предучилищно обучение на децата, навършили четиригодишна възраст, както и плануваното в нормативната уредба на дейностите в учебното обучение, образуване на едносменен режим на образователния ден.

Очакваните резултати от използването на програмата са ориентирани към намаляването на дефицита тук-там в детските градини, в т. ч. яслените групи; основаването на условия за въвеждане на наложително предучилищно обучение на децата, навършили четиригодишна възраст; увеличението на броя на учебните заведения, минали на едносменен режим на образование и поетапното основаване на организация на образователния ден на едносменен режим в учебните заведения.

Изпълнението на програмата ще се следи и координира от Министерството на образованието и науката. Предложеният план на акт не води до влияние върху държавния бюджет, защото нужните средства в размер до 70 000 000 лева за приемането на програмата за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски градини и учебни заведения се обезпечават в границите на разчетените за тази цел разноски със Закона за държавния бюджет на България за 2020 година

Средствата за финансиране на дейностите по програмата за идващите бюджетни години - 2021 година и 2022 година, ще бъдат планувани със Закона за държавния бюджет за съответната година, осведоми министър Вълчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР