Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев има тежкото наследство

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев има тежкото наследство
Коментари Харесай

МОН предлага нова агенция, която да управлява еврофондовете за наука и образование

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев има тежкото завещание да се оправи с една от най-слабо представящите се Оперативни стратегии

Още по тематиката
Бившият член на борда на шефовете на " София тех парк " Кирил Гератлиев поема дирекцията в миг, когато МОН би трябвало да убеди Брюксел, че ще реши проблемите с програмата

Очаква се и решението за финансовите корекции по одитираните планове, в които са открити нарушавания от Брюксел

Нова дирекция в Министерството на образованието или отвод от финансиране са част от ограниченията, които предлага просветителният министър Красимир Вълчев, с цел да се опита да убеди Европейската комисия(ЕК) да размрази заплащанията по оперативна стратегия " Наука и образован напредък ". Междиннните заплащания по нея бяха прекратени през февруари, откакто няколко месеца по-рано тогавашната министърка Меглена Кунева получи писмо от Брюксел, предупреждаващо за съществени нарушавания в ръководството й. Засега сумата, която България ще загуби сигурно, е към.

Мерките бяха оповестени в Народното събрание през вчерашния ден по време на чуване на Вълчев пред две парламентарни комисии. Сред най-сериозните забележки на Европейска комисия беше свръхконцентрацията на власт в поста на министъра. Министерството на Образованието е бенефициент на към 650 млн.лева от оперативната стратегия, само че дружно с това е и ръководещ орган на средствата.

Според Красимир Вълчев привидното разделяне вътре в министерството сред дирекцията, ръководеща средствата и дирекциите, които ги усвояват, така наречен " китайска стена ", не е било задоволително пред инспекторите. Заради това той предложи основаването на обособена изпълнителна организация в Министерството на Образованието и науката. В нея ще работят същите чиновници, с цел да се избегне в допълнение закъснение. Идеята е тя да бъде основана през септември, а графикът и периодите, по които ще се работи, да бъдат ясни дотогава. Най-вероятно отпред на новия орган ще застане новоназначеният и.д. шеф на " Структурни Фондове и интернационалните просветителни стратегии " в МОН, Кирил Гератлиев. Както " Капитал "

Според просветителния министър друга, по-радикална алтернатива би била основаването на обособен орган, който да е зависещ на министър-председателя, само че по думите му това би довело до още по-голямо закъснение на оперативната стратегия, настрана от към този момент съществуващото.

Другата мярка, която предложи Вълчев, е България да се откаже от част от безвъзмездното финансиране, като то да бъде поето от националния бюджет, с цел да не пострадат бенефициентите от тези неуредици. Според министъра размерът на корекциите ще бъде към 5% повече или по-малко от към този момент контрактуваните по програмата 341 млн. лв..

По време на парламентарната комисия най-силен глас на подозрение към предложенията на просветителното министерство пристигна от професор Лъчезар Аврамов, член на настоятелите на Българска академия на науките. Според него изгубените 70 млн. лв. са просто част от 350 млн. лева, които занапред ще пропаднат. Като най-голямата заплаха съгласно него е да не се пропилеят средствата в безмислени планове заради недостатъци и липса на потенциал в комисиите, които ги правят оценка.

Депутатите обаче се съгласиха с концепциите на министъра на образованието и евентуално те ще бъдат показани в този тип на Брюксел.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР