Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и председателите на

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и председателите на
Коментари Харесай

Стартовата учителска заплата става 920 лв.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и ръководителите на учителските синдикати и работодателски организации подписаха през днешния ден Колективния трудов контракт (КТД) в системата на предучилищното и учебното обучение.

В него е заложено нарастване на минималните заплати на учителите и останалите педагогичен експерти е от 760 лева на 920 лева . След него старшите учители и възпитатели би трябвало да получават стартови хонорари от 955 лева, а основните - от 1005 лева

Увеличението е планувано от 1 януари 2019 година , само че при положително финансово осъществяване на бюджета може да влезе в действие от началото на идната образователна година , заяви пресцентърът на МОН.
Министърът на образованието: Има дефицит на учители по математика и физика Той подсети, че е планувано двойно нарастване на заплатите в учебните заведения за четиригодишния мандат на държавното управление
Допълнителни хонорари са заложени за педагозите, които вземат участие в екипите за обсег и приобщаване на деца и възпитаници в просветителната система по междуинституционалния механизъм. Предвижда се учителите наставници, класните ръководители, учителите, които се занимават с документите и съвещания с родители в детските градини, както и педагозите, които образоват деца със специфични просветителни потребности, също да получават средства над заплатите си.

В документа е записано повишение на средствата за подготовка на преподавателите, като те би трябвало да бъдат не по-малко от 1,2% от парите за заплати на педагогическия личен състав.
Красимир Вълчев: Учителската заплата би трябвало да надвишава междинната за страната По думите на министъра най-мотивиращият фактор е възнаграждението
Планува се нарастване още за лекторски часове, безвъзмездна храна в детските градини и за подготвителните групи в учебните заведения, както и за работно облекло на учителите . Продължава и политиката за откриване на нови работни места в учебните заведения и детските градини за психолози, педагогичен съветници или обществени педагози, осведомят от МОН.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР