Министърът на образованието акад. Николай Денков се разграничи от коментарите

...
Министърът на образованието акад. Николай Денков се разграничи от коментарите
Коментари Харесай

Денков похвали разказа от матурата за 7. клас, но се разграничи от коментарите на автора му

Министърът на образованието акад. Николай Денков се разграничи от мненията на писателя Красимир Бачков, чието произведение " Талисман " беше определено като тематика на преразказ на изпита по български език за седмокласниците.

Бачков употребява профила си във Фейсбук, с цел да изрази задоволството си, че неговият роман е определен пред " хранениците на Сорос, които са постоянно в прожекторите ".

Денков окачестви това изявление и абсурда, който беше предизвикан в обществените мрежи, като " политически мнения, които нямат място в просветителната система ", като уточни пред bTV, че " e явно, че аз не споделям такива възгледи, каквито той споделя ".

Министърът обаче акцентира няколко пъти, че разказът на Бачков е " доста подобаващ за изпита " и че е получил положителни мнения от учителската общественост след матурата след 7. клас.

" Единственото значимо в този случай е дали разказът е подобаващ за осъществяване на изпита. Той дава отговор на условията. Разказът е прекрасен по наличие и това е общо мнение на учителите. Той буди емпатия към децата, които имат усложнения. Завършва положително. Всичко друго е отвън просветителната система ", сподели той.

Денков уточни, че текстът на описа е определен във вторник заран от специалистите на МОН - самият той не е взел участие в подбора на материалите, а ги вижда едвам когато мине изпитът.

" Моята задача е да провеждам с екипа всичко да протече съгласно разпоредбите, а не да преценям дали един или различен текст или създател е по-подходящ. Това би трябвало да го вършат специалистите. Вчера бях във Велико Търново, имам изпратени известия от сътрудници от учителската общественост, всички са доста положителни по отношение на наличието на описа. За родителите това е най-важното ", сподели той.

Историята в " Талисманът " разказва срещата сред момче от учебен оркестър и болно момиче, за което учениците провеждат благотворителен концерт. Момчето взема решение да подари на момичето своя амулет - обсидиан - с вярата, че ще ѝ донесе шанс и здраве. Разказът приключва с изненадваща втора среща сред двамата след непредвиденото изцеление на детето, което връща талисмана на своя покровител.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР