Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе участие в

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе участие в
Коментари Харесай

Министър Кралев откри Европейското първенство по баскетбол на колички

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе присъединяване в формалното разкриване на Деветото европейското състезание по баскетбол на колички Дивизия C, което се организира от 29 юли до 4 август в столичната зала „ Триадица “. Турнирът се организира със съдействието на Министерството на младежта и спорта (ММС). На баскетболния терен с изключение на тима на България, за който това европейско е дебют на сходен конгрес, ще излязат и отборите на Португалия, Ирландия, Чехия, Сърбия, Гърция и Унгария.
“За мен е голяма чест да открия 9-ото Европейско състезание по баскетбол на колички в група C. За нас е наслаждение да приветстваме в София толкоз доста мъже с непреклонен дух и неповторими спортни качества. Вие сте най-хубавия дипломат на спорта и аз имам вяра, че това съревнование ще способства извънредно доста за популризирането на този спорт, както и да покажем, че баскетболът на колички е наличен в България”, сподели министър Кралев и пожела триумф на всички участници.

Спортният министър изрази благодарността си към Българска федерация по баскетбол (БФБ) и на нейния президент Георги Глушков за прелестната организация на шампионата и показа, че през 2020 година страната ни съумя да завоюва и домакинство на Световно състезание по баскетбол за юноши до 17 години.
“Искам да благодаря на министр Кралев за съдействието, което оказва през последните няколко години за развиването на нашия спорт. Бих желал да пожелая на всички участници в идващите няколко дни да покажат най-хубавото, на което са способни и да оценят всички старания, които са положени”, съобщи от своя страна Георги Глушков.

Министерството на младежта и спорта поддържа развиването на баскетбола на колички в България още с въвеждането на новата „ Програма за развиване на спорта за хора с увреждания “ през 2016 година Оттогава до момента на (БФБ) по Програмата са предоставени 346 000 лева, най-вече за осъществяване на спортни занимания, образуване на държавни шампионати, подготовка и присъединяване на националния тим в интернационалните надпревари и не на последно място – за закупуването на общо 28 спортни инвалидни колички за баскетбол.

Благодарение на това, систематична подготовка водят 57 лица с разнообразни двигателни увреждания, част от които в новосъздадените 2 баскетболни клуба за хора с увреждания. Осигурени са 6 квалифицирани спортни експерти, които да работят с лицата по клубовете, а за националния тим – треньор, доктор, физиотерапевт и други длъжностни лица. През годините общо 7 разнообразни спортни клуба са взели участие в плановете на БФБ, за които федерацията годишно провежда сред 3 и 5 шампионата в градовете София, Варна и Бургас.

За 2019 година ММС е предоставило на БФБ сумата от 120 000 лв. за образуване на прояви от държавния състезателен календар, присъединяване в 4 прояви (международни шампионати и европейско първенство) от интернационалния състезателен календар, подготовка на спортисти с увреждания за присъединяване в деянията от интернационалния състезателен календар и за материално-техническо обезпечаване.

На събитието участва и спортният шеф на Европейската федерация по баскетбол на колички Дирк Косер.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР