Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе 2-часова работна

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе 2-часова работна
Коментари Харесай

Министър Кралев и австрийският вицеканцлер обсъдиха важни проблеми

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев организира 2-часова работна среща с австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе. По новото систематизиране на ресорите в държавното управление във Виена спортът се ръководи непосредствено от неговия кабинет. Г-н Щрахе дава отговор и за военното министерство. Срещата се организира по покана на австрийската страна по време на зимните олимпийски игри Пьончан 2018.

Обсъдени бяха два съществени казуса. Първият бе за разногласието сред ФИБА и Евролигата. Министър Кралев изрази опасения, че той може да не бъде решен по време на българското европредседателство, тъй като тлее от години. Заради това евентуално ще се търси решение по време на мандата на Австрия като европредседател.

Вицеканцлерът Щрахе даде обещание да участва на Европейския състезателен конгрес, проведен от Европейската комисия на 22 и 23 март в София, където ще бъдат направени първите стъпки за доближаване на двете страни. Там ще бъде извършена среща, инициирана от Комисар Наврачич, в която ще вземат присъединяване министър Кралев, вицеканцлер Щрахе и представители на ФИБА и Евролигата.

Министър Кралев осведоми сътрудника си за твърдата поддръжка на премиера Бойко Борисов по тази тематика. Бойко Борисов е поел ангажимент да инициира срещи на най-високо равнище, с цел да бъде решен този спор. Проблемът е, че преди години ФИБА е дала опция Евролигата да бъде записана като частна компания. Така страдат националните тимове. Хайнц-Кристиан Щрахе даде обещание поддръжка на Австрия за решаването на този спор.

След това бе разисквана общата позиция на Европейски Съюз по актуализацията на кодекса на Световната антидопингова организация (WADA), който се разисква сега. Министър Кралев, като член на управителния съвет на WADA, срещна сътрудника си с решенията, които са били взети на сесията в Сеул, както и тези, които се чакат на идната в Монреал през май.

Двамата разискаха и проблемите в детско-юношеския спорт. Австрийците оповестиха желанието си да спомагат за развиването на българските ски-курорти.

След това министър Кралев прегледа австрийската къща в Пьончан в компанията на президента на Националния олимпийски комитет на Австрия Карл Щос, който е и член на МОК и генералния му секретар Петер Менел.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР