Министърът на младежта и спорта Красен Кралев представи Проекта за

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев представи Проекта за
Коментари Харесай

Проектът за нов ЗФВС бе подкрепен на първо четене от парламентарните комисии по образование и правни въпроси

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев показа Проекта за нов Закон за физическото образование и спорта (ЗФВС) пред парламентарната Комисия по правни въпроси и пред Комисията по образованието и науката. На двете комисии участва и зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева. Законопроектът бе признат от правна комисия на първо четене с 14 гласа " за ", 0 гласа " срещу " и 6 гласа " въздържали се ".

Образователната комисия утвърди Проекта за нов ЗФВС на първо гласоподаване с 12 гласа " за " и 6 " срещу ". Новият план на Закон за физическото образование и спорта цели да отговори на новите условия и потребности на обществото в областта на спорта и физическата интензивност. Законопроектът предлага система за регулация на спорта, която осъвременява и систематизира в този момент настоящата нормативната уредба.

По време на съвещанието на парламентарната правна комисия министър Кралев изясни, че в Законопроекта са систематизирани и написани голям брой процедури, които сега са разпръснати в разнообразни нормативни актове, което затруднява тяхното използване.

Спортният министър акцентира, че в настоящия Закон за физическото образование и спорта не са планувани насилствени административни ограничения, което лимитира опциите за влияние при реализиране на надзор за съблюдаване на закона.

Затова в плана за нов закон са планувани необятен набор от ограничения като: предписание за предприемане на съответни ограничения за попречване или прекратяване на позволени нарушавания или за премахване на последствията от тях; задължаване на спортните организации да свикат общо заседание или съвещание на управителните или контролните органи на спортните организации; искане за анулация на решения на управителните или контролните органи; документално предписание на спортна федерация да предприеме нужните дейности за смяна на вътрешни актове и други Красен Кралев отговори в детайли на въпросите по законопроекта от страна на депутатите от Българска социалистическа партия.

Той обясни детайлно на Валери Жаблянов изискванията, заложени в плана на нов закон за насърчаване на спортно-туристическaта активност.

Пред членовете на Комисията по образованието и науката бяха разяснени новостите, които планът за нов ЗФВС планува в областта на предучилищното, учебното и университетското обучение. В процеса на координиране на законопроекта с МОН са коментирани няколко законови постановки, като са признати огромна част от забележките на просветителните специалисти.

Основната концепция на ММС е да даде опция и по-голям подтик за развиване на спорта и физическата интензивност измежду учащите.
„ Смятаме за огромен плюс плануванаъа опция за основаване на студентски спортни клубове, които могат да се подкрепят финансово от висшето учебно заведение и Министерството на образованието и науката, като категорично е посочено, че клубът би трябвало да е регистриран като юридическо лице с нестопанска цел за реализиране на общественополезна активност “, разяснява Кралев.

Идеята ни е да изработим нов закон за физическото образование и спорта, който да дава отговор на потребностите на хората, безапелационен бе спортният министър. Според Кралев връзката сред концепцията за развиване на българския спорт и метода на конструиране на системата на българското обучение е доста тясна.

" Ако не успеем да върнем престижа на физическото образование в учебните заведения и ВУЗ-овете, сме обречени на провал. Всички разпореждат очаквания за бъдещето на подрастващите на просветителната система. Учители по физическо би трябвало да влязат в часовете от 1-4 клас.

Масовият спорт в учебните заведения и университетите е основата, без която не можем. Няма по какъв начин без инфраструктура в учебно заведение, което е ангажимент на страната, само че това зависи напълно от отношението на шефовете към физическото обучение ", акцентира Красен Кралев.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР