Министърът на младежта и спорта Красен Кралев председателства Съвета на

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев председателства Съвета на
Коментари Харесай

По покана на министър Кралев президентът на УЕФА беше специален гост на Съвета на министрите на спорта на ЕС

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев ръководи Съвета на спортните министри на Европейски Съюз. Заседанието в Брюксел имаше за цел да одобри заключенията на Съвета по отношение на одобряването на общите полезности на Европейски Съюз посредством спорта – една от предпочитаните тематики за българското европредседателство в спортния бранш. “Спортът и доброволческата активност могат да бъдат употребявани като средство за усилване и одобряване на общите полезности на Европейски Съюз, сред които солидарността, толерантността и взаимното почитание ”, съобщи министър Кралев.

Специален посетител на Съвета на спортните министри, по покана на Красен Кралев, бе президентът на УЕФА Александър Чеферин. По време на откритата полемика на тематика „ Комерсиализацията на елитния спорт и устойчивостта на европейския състезателен модел “ Чеферин насочи обръщение към министрите на Европейски Съюз за единение в напъните за развиването на футбола на всички равнища. “Футболът сплотява половин милиард европейски жители, без значение от разликите посред им. УЕФА е ангажирана с единството и солидарността. Молим за помощта на Вашите държавни управления, с цел да реализираме позитивните промени в Европа ”, сподели президентът на УЕФА. Той акцентира, че футболът не е за продажба и УЕФА изрично се опълчва на това.

Александър Чеферин изясни още, че с помощта на УЕФА 85% от получените доходи от футбол се разпределят на всеобщи клубове в 25 европейски страни, за да не се възползват от финансиране само елитните клубове. “По време на българското председателство УЕФА ограничи основаването само на елитни клубове в Европа, тъй като имаме вяра в общата полезност на равенството и честната игра ”, разяснява в допълнение министърът на спорта на Словения Мая Макович.

Преди съвещанието на Съвета Красен Кралев и Александър Чеферин участваха в неофициално работно съвещание на спортните министри и дадоха изказване пред медиите.

По време на Съвета министър Кралев осведоми сътрудниците си от Европейски Съюз за заключенията от извършените работни съвещания на Изпълнителния комитет и Управителния съвет на Световната антидопингова организация (WADA), които се организираха в Монреал. Българският състезателен министър означи, че „ Борбата против използването на допинг в спорта “ също е значим приоритет в бранш „ Спорт “ по време на Българското европредседателство. “По време на Председателството ни започнахме и синхронизацията на позицията на страните-членки на Европейски Съюз за смяната в Световния антидопингов кодекс ”, разяснява Красен Кралев.

По думите на спортния министър, работата на Българското председателство не завършва с края на съвещанието на Съвета. “Ще продължим да надграждаме върху резултатите от извършения през март в София Европейски състезателен конгрес 2018, проведен от Европейска комисия, където имахме опция да обсъдим съществени въпроси за бъдещето на спорта в Европа: устойчивият спорт, ролята на спорта в интернационалното съдействие, прехвърлянията на играчи, спортът и измененията в климата, одобряване на европейските полезности посредством спорта, Европейският работен проект за спорта 2017-2020 ”, сподели министър Кралев. В интервала 11-13 юни 2018г. в София ще се организира Среща на генералните шефове за спорта в Европейски Съюз и конференция на тематика:„ Спортът за всички като инструмент за интеграция и мост сред обичаи и нововъведения ”.

В рамките на Съвета австрийският вицеканцлер и федерален министър на държавната администрация и спорта Хайнц-Кристиан Щрахе показа програмата на идното Австрийското председателство в региона на спорта. Щрахе и Кралев си размениха алегорични дарове и обявиха желанието си за последователност и поредност в работата по целите в бранш “Спорт ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР