Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че българският

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че българският
Коментари Харесай

Министър Кралев: След 15 юни българският спорт ще започне да функционира на пълни обороти

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев разгласи, че българският спорт ще стартира да действа на цялостни оборoти от 15 юни.

" За всички нас пандемията от ковид COVID-19 беше потрес. Въпреки че държавното управление имаше информация за това, което се случва в Китай, а аз, като доктор, знаех прелестно какво ще се случи в Европа, е доста мъчно да приемеш тази нова действителност ", съобщи министър Кралев в предаването " Код Спорт " на ТВ+.

" Първите седмици бяха доста сложни, само че в рискови условия се демонстрира дали ставаш за началник. Смятам, че всички би трябвало да бъдем признателни на премиера Борисов, че прояви предвидливост и направи едно доста значимо нещо. Бяхме от първите, които приложиха строгите противоепидемични ограничения, което се оказа основно за триумфа, който имаме в битката с вируса. В резултат на това България е една от страните, които бяха минимум наранени от пандемията. Вторият основен миг беше, че бяхме една от първите страни, в които стартира разхлабване на ограниченията. Това оказва помощ за минимизиране на икономическите вреди, тъй като затварянето на живота в страната, затварянето на стопанската система, не може да се размине без последствия. Решителността на държавното управление беше основна. Смятам това за триумф и занапред ще забележим резултатите от това държание ", добави спортният министър.

Кралев съобщи, че всички спортисти и спортните федерации са показали почтено държание по време на изключителното състояние. Той акцентира, че Министерството на младежта и спорта и управлението на Национална спортна база са били в подготвеност във всеки миг да дават центровете си за подготовка на елитните ни спортисти.

" Спортистите схванаха какво е ситуацията и видяха, че се опитваме да създадем всичко, което е допустимо, с цел да могат те да продължат обикновено със заниманията си. 40 дни беше интервалът на карантината и 40 дни е интервалът, за който рестартирахме всички спортни действия. Всеки ден сме взимали решения, които са съобразени с моментната епидемиологична конюнктура в страната. Ако броят на инфектираните или умряли от COVID-19 хора се усилваше, ние щяхме да редуцираме или да забавим рестартирането на някои спортни действия. За наслада всичко се разви по проект и в границите на тези 40 дни успяхме да осъществим авансово заложената стратегия, с цел да рестартираме целия спорт. Мисля, че след 15 юни ще стартираме да действаме на цялостни обороти във всички равнища на българския спорт ", сподели Красен Кралев.

Министърът на младежта и спорта подчертава върху ролята на Българския състезателен тотализатор (БСТ) през идната година. " От доста време насам имахме желанието да увеличим средствата за клубовете. Сега имаме тази опция, тъй като БСТ стартира да действа на по-високи обороти и предварителните планове сочат, че за идната година бихме могли да си позволим да влагаме двойна сума в спортните клубове. Много пъти съм казвал, че те са хронично недофинансирани, само че всички знаем, че се разгръщаме съгласно бюджетите, с които разполагаме. Смятам, че е време, при съществуването на нужните средства, да се обръща доста по-голямо внимание на спортните клубове, тъй като точно там се откриват гениите и се коват същинските първенци. Те правят главната работа при развиването на състезателите и би трябвало последователно, всяка година, да бъдат увеличавани средствата, с които те разполагат. До момента бюджетът, който страната е осигурявала на финансираните към 900 клуба е 6.5 млн. лева За идната година средствата ще бъдат удвоени до 13 млн. лева Финансирането, което получават клубовете, се пресмята по доста комплицирана формула. Половината от сумата се дефинира от точките, които те получават за активността си от федерациите, а другата половина от оценката, която имат в ММС. Тя се дефинира на база брой състезатели, интернационалните триумфи, вътрешни триумфи, образуване на всеобщи спортни мероприятия и така нататък Смятаме, че сме постигнали една относително справедлива система за подкрепяне на клубовете. Важното е оттук насетне да се подсигурят повече средства и аз мисля, че сме на прав път. Пожелавам триумф на БСТ. Нека работят по-концентрирано и по-мотивирано, тъй като клубовете имат потребност от тази поддръжка. Щастлив съм, че за първи път от доста години средствата за клубовете ще бъдат увеличени с сходен размер ", съобщи Кралев.

Той разяснява и процесите в Българския футболен съюз (БФС), както и опцията да бъде проведен Конгрес на централата.

" До момента нямаше опция да бъдат провеждани конгресни и конферентни мероприятия. Те към този момент са позволени и Изпълнителният комитет на БФС може да насрочи дата за провеждането на Конгрес. ММС не може да се намесва и да изисква по кое време да бъде извършен. За всички участници във футболния живот е ясно, че това би трябвало да стане допустимо най-скоро в границите на тази година ", сподели спортният минисър. Красен Кралев добави, че сега 316 футболни клуба са минали през процедура за приемане на лиценз. " Има доста настоящи клубове в Трета лига и в регионалните групи, които действат, само че не са намерили време да си подадат документите. Лошата вест за тях е, че в случай че те не съумеят да го създадат до началото на идващото състезание, няма да могат да вземат участие в него. Съветвам клубовете, които желаят да развиват активност, да побързат. Те би трябвало да подадат регистрацията си в сходство с условията на Закона за физическото образование и спорта, с цел да могат да вземат участие в идващия сезон и да имат делегати на Конгреса на БФС ", разгласи Кралев. " Следим процесите освен в БФС, само че и във всяка една федерация. Мога да кажа, че по време на пандемията работехме добре с футболния съюз. Те, дружно с Българската федерацията по тенис и Българската асоциация за здраве и фитнес, бяха подготвили най-добре домашното си, като ни предоставиха детайлно създадени проекти за използване на противоепидемични ограничения, за надзор на подготвителния развой и действието на обектите, в които се организират тренировките и надпреварите ", разгласи той.

Министър Кралев още веднъж акцентира ролята на държавното управление при подкрепяне активността на футболните клубове в България, вложенията направени в спортни уреди и детско-юношеския спорт. " В продължение на близо 25 години нито едно държавно управление не влага и 1 лев в българския футбол. Няма за какво да се чудим, че резултатите ни са такива през годините. През последните 6-7 години нещата радикално се трансформираха. Виждате, че сега всички игрища, на които се играят мачове от Първа професионална лига, имат осветяване и прелестни терени. Във второто равнище на професионалния ни футбол също вървим в тази посока. Държавата направи доста. Премиерът неведнъж е заявявал, че желае да помогне на детско-юношеския футбол, като това може да стане след провеждането на Конгреса. Обсъждали сме разновидности и в държавното управление, и с футболните хора. Единственият метод да влагаме във футбола е да го вършим в детско-юношеските школи. За да се случи това нещо обаче, футболният съюз би трябвало да даде единодушието си школите да бъдат регистрирани като обособени сдружения с нестопанска цел в социална изгода. Това става извънредно елементарно. Една разпоредба може да реши този проблем. Измислили сме формата, само че с цел да се осъществя би трябвало да ни бъде показана детайлна стратегия за създаване на нова методика, по която да действат школите, да забележим кои треньори, кои методисти ще ги управляват. Аз избирам да поканим експерти от огромни футболни страни - Германия, Испания или Нидерландия да вземем за пример, които могат да управляват този развой и да обучат нашите треньори за един по-дълъг интервал от време ", съобщи Красен Кралев.

Той разяснява и първите месеци от ръководството на Любо Ганев като президент на Българската федерация по волейбол.

" Ганев е един прелестен човек, извънредно положително момче, доста упорит като началник, положителен човек. Винаги е тръгвал с открити прегръдки към хората, постоянно чака единствено положителното от тях. Дано това нещо не му изиграе неприятна смешка в кариерата му като състезателен началник. Той се употребява и с голям престиж в интернационалните федерации - европейската и международната. В момента е претендент за висок пост в Европейската федерация. Много малко са огромните волейболни звезди, които са в управлението в европейския и международния волейбол, само че допускам, че той ще успее ", сподели Кралев.

Спортният министър проучва и по какъв начин ще се отрази на българския спорт едногодишното отсрочване на Летните олимпийски игри в Токио поради пандемията от коронавурис COVID-19. " Mисля, че в някои аспекти ще имаме късмет наши спортисти, които тази година нямаше да вземат участие в Олимпийските игри, да се класират през 2021. Примери са Едмонд Назарян, който ще е по-укрепнал физически и Йоана Илиева, която е новата звезда в международната фехтовка. Такива са и кубинските боксьори Хавиер Ибанес и Йордан Ернандес, които чакат всеки миг да получат български паспорт. Те са юношески олимпийски първенци от Китай и се надявам да вземат участие в Токио от името на България. Наш паспорт към този момент има и една от звездите в иранското таекуондо Фарзад Золхадри, който също ще получи късмет да се класира. Имаме една сентенция - всяко зло за положително. Отлагането на Олимпиадата ще даде късмет на тези спортисти, които в действителност са доста съществени като престиж, да пазят цветовете на България на Олимпийски игри ", съобщи Кралев.

Той си спомни и за напусналия този свят Цено Ценов.

" Напусна ни един огромен българин, една огромна фигура в международния спорт. Много малко хора знаят каква беше ролята на Цено Ценов в международния спорт, в международната битка. Когато битката беше застрашена от изваждане от програмата на Летните олимпийски игри, той и президентът на Световната федерация Ненад Лалович бяха основните фигури, които съумяха да защитят името на битката и да запазят нейното място в олимпийския спорт. Той беше човек, който посвети целия си живот на спорта. Изключително умен, ерудиран, балансьор, който в доста тежки моменти водеше европейската и международната битка. До последния си ден той участваше в работни срещи в болничното заведение. Това демонстрира каква сила имаше и какъв брой предан беше на спорта. Имах достойнството и привилегията да бъде мой първи консултант. Нека неговият живот да бъде образец за останалите спортни ръководители и за това, по какъв начин би трябвало да се ръководят спортните организации, какво отношение би трябвало да имат те към спортистите. Целите и упоритостите им би трябвало да бъдат огромни и високи, колкото неговите ", съобщи Красен Кралев.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР