Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на
Коментари Харесай

Кралев и Фандъкова дават старта на маратон от веригата Бягането като начин на живот

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на София Йорданка Фандъкова ще дадат в неделя старта на Софийския маратон, част от веригата " Бягането като метод на живот ".

Състезанието, което носи името на новия си общоприет спонсор Авиокомпанията Wizz Air ще се организира по трасе, което през предходната година получи документ А от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) и резултатите от него важат за международната класация.

 Красен Кралев с изрично мнение за търга за базите на ЦСКА
Министър Кралев с изрично мнение за " Армията " и базата в Панчарево

" Тръжната документи е подготвена и утвърдена от мен "

" Очаквам за следващ път да имаме отлична организация, тъй като маратонът се развива с всяка минала година. Преди две години стартирахме веригата от маратонски бягания в България " Бягането като метод на живот ", от която е част и това съревнование. Всяка година отчитаме все по-голям интерес и по-добри резултати. За да засилим още интереса на елитните бегачи обмисляме по-либерална система за продобиване на джакпота от 20 000 лева, който да се дава на спортистите, спечелили най-вече точки от трите маратона - Варна, Стара Загора и София без да има условие за техния най-малък брой. Смятам, че по този начин стартовете ще бъдат още по-атрактивни, тъй като всяка година бонусът ще бъде печелен от най-добре представилите се състезатели ", съобщи министър Кралев.

В момента
бонусът е очакван за общо най-хубаво показване в трите маратона в една година посредством класиране по точкова система, като за всеки старт се дават по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, само че за продобиване на огромния бонус се изискват най-малко 25 т.

Преди WIZZ AIR София Маратон двама спортисти - един мъж и една жена имат късмет да завоюват супербонусите от по 20 000 лева във веригата маратонски бягания " Бягането като метод на живот ". Мароканецът Абделади Тиар към този момент завоюва две следващи победи като през април победи в Стара Загора, а през май във Варна. Така 36-годишният спортист се нуждае да приключи в тройката в София, с цел да си обезпечи супербонуса от 20 000 лева

При дамите една атлетка си резервира шанса да грабне огромната премия. Бронзовата медалистка от Стара Загора Рут Матебо от Кения бе най-бърза във Варна и по този начин се нуждае от наложителна победа в София, с цел да си обезпечи
джакпота.

 Кралев организира полемика с представители на спортната общност във Варна
Кралев организира полемика с представители на спортната общност във Варна

" Ще проведем такива срещи и в други градове "

Тяхната задача обаче няма да е по никакъв начин лесна, защото в WIZZ AIR София Маратон присъединяване са удостоверили спечелилите от предходната година Гудета Бирату (Ет) при мъжете и Белайнеш Югезу (Етиопия) при дамите, както и над 20 елитни бегачи от Кения, Етиопия, Мароко, Уганда и Намибия.

До момента за старт в трите дисциплини на надпреварата - 10 550 м, 21 098 м и 52 195 м присъединяване са удостоверили 2804 спортисти, заяви организационният секретар на Фондация " София - Европейска столица на спорта " Анатоли Илиев. Очаква се с тези, които ще се включат в всеобщия старт броя да стане близо 4000, което е връх в новата история на Софийския маратон.

WIZZ AIR София Маратон 2017 е част и от събитията, отдадени на " София - Европейска столица на спорта 2018 ".

Общият награден фонд на надпреварата е над 60 000 лева Победителите при мъжете и при дамите в класическия маратон ще получат по 8000 лева, подгласниците им по 4000 лева и т. н. до 10-о място - 400 лева

Елен Герджиков - ръководител на Столичния общински съвет и ръководител на Фондация " София - Европейска столица на спорта " пък разгласи, че и през тази година са планувани
бонуси за най-добре представилите се софиянци.

 Министър Кралев откри обновената зала по щанги на Черно море
Министър Кралев откри обновената зала по щанги на Черно море

" Много съм признателен, че във Варна има хора, които се съгласиха да оглавят този спорт, като влагат лични средства, с цел да върнат славата му "

Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов благодари на институциите за поддръжката, която оказват за организация на маратона, който е значим освен от спортно-техническо естество, само че и като съревнование, което демонстрира общественото значение на спорта.

Генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов пък изрази удовлетворение от повишението на равнището, което маратонът показва всяка година.

По време на WIZZ AIR София Маратон 2017 ще се събират средства и за разнообразни благотворителни дела.

Откриването на WIZZ AIR София Маратон 2017 е на 15 октомври, от 9.30 ч., пред Националния стадион " Васил Левски ". В 9.40 ч. ще бъде обещано началото на всеобщия старт, в 10.00 ч. ще потеглят участниците в класическия маратон и по-късно през 10 минути ще започват записаните в останалите дисциплини.

Софийският маратон се реализира и с общителното подпомагане на VIVACOM, Софийска вода, ACICS, минерална вода Банкя, HerbaLife, Стройрент и други

За поредна година надпреварата ще се предава онлайн по Българска национална телевизия HD.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР