Министърът на младежта и спорта Красен Кралев бе част от

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев бе част от
Коментари Харесай

Кралев: Промените в Закона за хазарта са нещо добро за българския спорт

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев бе част от церемонията “Нощта на шампионите”, в която още веднъж бяха наградени някои от най-заслужилите български спортисти през 2019 година. Той съобщи, че е доста удовлетворен от това празненство и има вяра, че новата година ще бъде още по-успешна за родния спорт. След това той показа и мнението си по отношение на противоречивото предложение за промени в Закона за хазарта, като съобщи, че ги поддържа напълно, тъй като те ще донесат повече пари за българския спорт.

“Много съм удовлетворен от това празненство, което мина одеве, и се веселя, че всички наши спортисти, треньори и спортни деятели го правят оценка, тъй като в края на всяка година е редно да разпознаваем най-заслужилите. Виждате, че за следващ път БСТ демонстрира големи грижи за българския спорт и продължава да раздава награди на най-успелите и най-заслужилите. Нееднократно съм заявявал, че имахме една добра година, само че наред с това съм уверен, че можем и доста повече. И дай Боже тези триумфи да ни споходят тази година, в която имаме две доста значими надпревари - Олимпийските игри и Параолимпийските игри. Дай Боже шансът да е на страната на българските спортисти, тъй като аз знам, че са доста надарени, поставят доста старания да зарадват нашите сънародници, трудят се доста. Малко шанс в случай че имат, мисля че ще се поздравим с порядъчен брой медали от Олимпийските игри в Токио”, съобщи Кралев.

Веднага по-късно бе издигнат въпросът за препоръчаните промени в Закона за
хазарта.

“Вижте, тези промени, по този начин, както са препоръчани, водят до по-големи доходи в БСТ, респективно в министерството. По принцип бюджетът на Спортното министерство е към 80 милиона лв.. От тях 50 милиона отиват за спортните действия, за спорт за високи достижения, за училищен спорт и за всеобщ спорт. При по този начин препоръчаните промени, тези средства ще бъдат увеличени двойно. Тоест, ще имаме задоволително средства да подкрепим федерациите, клубовете с съвсем двойни бюджети. Така че, това е нещо положително за българския спорт”, счита министърът.

Веднага по-късно той бе запитан дали не е по-добре просто да се усили данъкът на частните
хазартни игри?

“Това е въпрос към министъра на финансите. Аз разясня директно парите за спорт. Те идват главно от БСТ. От тези 80 милиона, които получаваме като бюджет, 30 милиона идват от тотализатора. Така че тези промени ще доведат до нарастване на приходите. Останалите техники са предмет на коментар. Това е нещо, което ще донесе повече пари за българския спорт и няма по какъв начин да не го подкрепям”, добави Кралев.

Той бе помолен да разяснява и по какъв начин тези промени ще се отразят на футболен клуб Левски.

“Не мога да разясня сега какво ще се случи с футболен клуб Левски. Това си е решение на притежателите и на управлението на футболния клуб. Тук става въпрос за регулация на хазартния бизнес. Мисля, че всяка страна има право да контролира бизнеса. Смятате ли, че това са дейности директно ориентирани към футболен клуб Левски? От едната страна стои целият български спорт, а от другата страна ползата на футболен клуб Левски. Това ли желаете да кажете? Че ползата на Левски е по-голям от целия български спорт? Вие ги противопоставяте, аз не ги опълчвам. Вие ме питате дали тези промени са за положително. Аз ви споделям, че тези промени ще донесат 50 милиона повече за българския спорт. Това ми е коментарът, нямам различен коментар по тази тема”, отсече спортният министър.

След това той бе запитан, дали новият закон може да се отрази на футболното състезание и някои клубове да се отдръпват от присъединяване поради липса на финансиране.

“Не ви разбирам въпроса. Бетинг фирмите, никой разяснява интервенция в бизнеса им. Те не престават да си съществуват”, сподели още Кралев.

Накрая той бе запитан какво се случва с следствието на гибелта на починалия в Албания боксьор Борис Станчов, само че министърът препрати въпроса към Българската федерация по бокс.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР